Sosem látott pedagógushiánnyal kezdődik az idei tanév: rengeteg a betöltetlen álláshely

Pénzcentrum   
  Megosztom
Sosem látott pedagógushiánnyal kezdődik az idei tanév: rengeteg a betöltetlen álláshely

Ugyan van még pár nap az iskolakezdésig, de eddig úgy tűnik, a 2023/2024-es tanév is úgy indul, hogy több száz pedagógus hiányzik a rendszerből a hivatalos adatok szerint. Ahogy a Pénzcentrum írja, a valódi szám azonban még ennél is magasabb lehet. Leginkább matematika, fizika, informatika és angoltanárok hiányoznak a rendszerből és főleg a fővárosban és Pest vármegyében.

Ahogy a portál írja, tavaly ilyenkor, pontosabban 2022. augusztus 11-én a közszféra állásportálján 1846 álláshirdetésre várták még a tanárok jelentkezését, 2023 harmadik hetében pedig a hivatalos csatornán keresztül 166 tanárt kerestek országszerte. A mostani szám a tavaly augusztusinak a harmada, bár kétséges, hogy 1200 fővel csökkent a hiány, a különbségnek feltehetően más oka van. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint nincs minden üres álláshely meghirdetve a Közszolgálati Állásportálon. Eddig ugyan kötelező volt, de 2024. januárjától már nem lesz az, és úgy tűnik, sok helyen előrehozták ezt a határidőt.

Forrás: Pénzcentrum
Forrás: Pénzcentrum

A portál által kigyűjtött adatokból nem csak a területi adatok rajzolódnak ki, hanem az is, milyen szakos tanárokból van a legnagyobb hiány. Elsősorban matematikatanárok kellenek az országnak: összesen 125 hirdetésben keresnek konkrét szakpáros, egyszakos, de gyakorlatilag nagyrészt mindegy milyen, csak matektanár legyen. Ám szintén aggasztó a helyzet a fizika és informatika-tanárokat kereső hirdetések szerint, ahogy nyelvtatárokra is óriási szükség lenne: angol szakost kereső hirdetést 81-et találtunk német szakost 30-at.

Forrás: Pénzcentrum
Forrás: Pénzcentrum

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tanárhiány

iskolakezdés

pedagógushiány