Figyelmeztet a NAV: csúnyán ráfizethet az adófizető, ha ezt nem tudja, itt az elrettentő példa

HelloVidék   
  Megosztom
Figyelmeztet a NAV: csúnyán ráfizethet az adófizető, ha ezt nem tudja, itt az elrettentő példa

A nyári időszakban, országszerte több mint hatszáz, kezelőszemélyzet nélküli étel- és italautomatát „élesztettek újra” a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzéseinek hírére: a korábbi időszakhoz képest a négyszeresére ugrott a visszakapcsolások száma. Többmilliós büntetést és utólagos ellenőrzést is kockáztat az az üzemeltető, aki szabálytalanul működteti automatáját.

A NAV, honlapjának Adótraffipax rovatában tette közzé, hogy június 1-től fokozottan ellenőrzi a kezelőszemélyzet nélküli automata berendezéseket, különösen ott, ahol az üzemeltető korábban felügyeleti egység nélkül működtette a berendezést, vagy az automata szüneteltetését jelentette be. A hír hatására sok vállalkozó még a várható ellenőrzés előtt rendezte automatája státuszát.

A főként gyárépületekben, gyártócsarnokokban, kórházakban, iskolákban, közterületeken, pályaudvarokon vizsgált automaták egy részéről még így is kiderült, hogy

  • bejelentés vagy felügyeleti egység nélkül üzemeltetik azokat,
  • nincs vagy nincs kihelyezve a regisztrációs számuk, AFE-kódjuk, illetve
  • a papíron bejelentett szüneteltetés vagy befejezés ellenére jelenleg is működnek, illegálisan.

Fennakadt a NAV hálóján egy olyan, korábban már sorozatos mulasztásokon ért egyéni vállalkozó is, aki tevékenysége szüneteltetése ellenére folyamatosan működtet automatákat, ráadásul felügyeleti egység nélkül. A NAV a vállalkozó és cége valamennyi berendezését feltérképezte és vizsgálja.

Ezek a szabálytalanságok nemcsak az államkasszát, hanem a tisztességes piaci szereplőket is károsítják. A NAV ezért folytatja az automaták fokozott ellenőrzését, amelynek fókuszában továbbra is a csak papíron szüneteltetők, illetve befejezést jelentők, de az üzemeltetést valójában folytató, vagy az automatát felügyeleti egység nélkül üzemeltetők állnak.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nav

adótraffipax

ételautomata

italautomata

vállalkozók