Ezen most nem spórolnak az előrelátó gazdák: mutatjuk, mire számíthatnak még idén

Agrárszektor   
  Megosztom
Ezen most nem spórolnak az előrelátó gazdák: mutatjuk, mire számíthatnak még idén

Az időjárás kihívások, a jövedelmezőség problémái és más tényezők határozzák meg a gazdák gondolkodását, akik közül sokan így sem mondanak le a megfelelő és minőségi inputanyagok és vetőmagok használatáról - mondta el az Agrárszektornak Sergii Kharin, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a gazdasági nehézségek továbbra sem tették zárójelbe a fenntarthatósági törekvéseket, sőt, ezek a stratégiák segíthetnek a stabilabb megtérülés elérésében is.

Ahogy a szakember a portálnak mondta, a tavalyi aszály és az inputárak emelkedése miatt Magyarországon csökkent a kukorica vetésterülete, és ennek megfelelően a kukoricavetőmag értékesítés volumene is visszaesett az előző évhez képest. A kieső kukorica vetésterületet legnagyobb részben már tavaly ősszel a kalászos gabonafélék termesztésére hasznosították. A napraforgó vetésterülete megközelítőleg azonos maradt a tavalyival.

A növényvédő szerek piacán is visszaesés volt tapasztalható a szezonban, szegmensenként eltérő mértékben. A termelők a kiadások minimalizálása és a költségek optimalizálása érdekében az inputanyagok beszerzését a kijuttatás előtti napokra halasztották, mivel a tavalyi kihívások komoly hatással voltak a gazdák 2023-as döntéseire

- emelte ki Sergii Kharin.

Hozzátette, a gazdálkodók támogatása érdekében a Cortevánál továbbra is az ár-érték arányos stratégiára összpontosítottunk, és azon dolgoztunk, hogy olyan innovációkat hozzunk Magyarországra, amelyek segítik a gazdálkodókat termelékenységük és jövedelmezőségük optimalizálásában.


A portál arra is rákérdezett, van esély arra, hogy a szóban forgó inputanyagok árai nyugvópontra jutnak a közeljövőben?

A Corteva őszi gyomirtó szereinek és a repcevetőmagok árát nagyon kis mértékben emeltük idén és továbbra is azon dolgozunk, hogy a gazdák számára ár-érték arányban a legmegfelelőbb termékeket szolgáltassuk

- mondta a szakember.

De hogyan reagáltak a változásokra a termelők?

A gazdálkodók egyértelmű várakozása, hogy az inputanyagárak csökkenjenek, és néhányan közülük inkább egyszerűen az olcsóbb termékeket vásárolják, vagy csökkentették a növényvédő szerek használatát a földjeiken, ami veszélyezteti a termésbiztonságot, és előnyhöz juttatja azokat a gazdálkodókat, akik minden szükséges növényvédelmi gyakorlatot alkalmaznak. Megfigyeléseink szerint még mindig sok előretekintő gazdálkodó látja, hogy a jó minőségű vetőmagok és a hatékony növényvédelmi megoldások használata egészségesebb termést és jobb hozamokat eredményezhet. Idén a hangsúly a hatékony megoldásokra és az optimalizálásra helyeződik. A termelési költségek kiszámításában is körültekintőbben járnak el, mint a korábbi években. Fontolóra veszik a lehetséges alternatív növényeket, mint például a cirok vagy az édeskömény, valamint a magasabb ráfordítási költségeket nem igénylő növények integrálását. A gazdák emellett keresik a lehetőségeket, hogy kihasználhassák az esetleges hűségprogramok előnyeit, és erre az igényre reagálva a Corteva kifejlesztette a Technológiai Bónusz Programot, amely különböző kedvezményeket kínál a gazdáknak prémium vetőmagokra és növényvédelmi technológiákra

- magyarázta Sergii Kharin.

Az interjú itt folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrarszektor