Komoly gondot okozhat az új szabályozás: hiány lehet Európa-szerte ebből az alapanyagból

HelloVidék   
  Megosztom
Komoly gondot okozhat az új szabályozás: hiány lehet Európa-szerte ebből az alapanyagból

Lesz-e elegendő jó minőségű műanyaghulladék és újrahasznosított műanyag? Ez a kérdés foglalkoztatja az iparági szereplőket, ugyanis 2025-től a European Plastics Pact értelmében a műanyag késztermékekben és csomagolóanyagokban átlagosan 25-30% újrahasznosított műanyagot kell használni. Jelenleg a fenti kérdésre egyértelműen nem a válasz, ami azért aggasztó, mert még azokban az iparágakban is, melyek nem használnak fel termékeikben műanyagot, mint az élelmiszeripar, egy műanyagcsomagoló gép szerepel a láncban. A halasztást nem tűrő kérdésben a MOL, a MOHU és a Magyar Műanyagipari Szövetség tart szakmai beszélgetést a Central European Plastics Meetingen, és mérik fel a hazai és nemzetközi szereplők igényeit. Az elmúlt hetekben élénk vita folyik a közép-európai műanyagipari szakmai sajtóban arról, hogy vajon minden műanyagipari termékhez lesz-e elegendő regranulátum a European Plastics Pact vallalásai. A vita alapját egy a Magyar Műanyagipari Szövetség (MMSZ) ernyője alatt futó projekt első, polipropilénekre vonatkozó jelentése adja. Eszerint a polipropilén folyásindexe (MFR) megnő a jelenleg alkalmazott újrahasznosítási eljárások következtében. Ez azt jelenti, hogy az újrahasznosított regranulált polipropilénből már nem gyártható ugyanazon termék, mint a kiinduló termék volt.

Egész Európában hiány van a jó minőségű műanyaghulladékból

Iparágak állhatnak le a regranulátum hiánya miatt

Ez a jelenség elsősorban a hosszú polimerláncú műanyagok esetében kritikus, amelyek az európai műanyagtermelés közel háromnegyedét teszik ki. Az említett kémiai törvényszerűség miatt például a polietilének esetében jelentősen megnő az regranulátum tartalmú fóliák vastagsága, így a csomagolások tömege is, akár kétszeresére. „A tét nagy, hiszen minden ipari gyártósor végén egy csomagológép áll. Ha a csomagológép leáll, a gyártást is le kell állítani. A műanyag a mai globalizált világunk jellemzője, enélkül sem a jelenlegi ipari és mezőgazdasági struktúrák nem működnének, sőt a városias életforma is ellehetetlenülne. A folyásindex zsarnokságával számolnunk kell együtt kell vele élnünk. Arra kényszerít bennünket, hogy megvalósítható és tartósan fenntartható célokat tűzzünk ki magunk elé” – húzza alá Bűdy László műanyagipari szakértő, a myCEPPI alapítója, a Central European Plastics Meeting főszervezője.

Mi a megoldás? A jelenleg létező és elterjedt műanyaghasznosítási mód, a mechanikai újrahasznosítás képes részben kezelni a problémákat, a megoldáshoz azonban nagyon szofisztikált hulladékkezelésre, válogatásra, és folyamatos, azonos minőségű hulladékáramra van szükség. Megoldás lehet az ipari méretekben még nem létező kémiai újrahasznosítás.

Felméri a régió igényeit az MMSZ és a MOHU Az idei Central European Plastics Meeting megoldásokról lesz szó, szeptember 19-én és 20-án Budapesten. A résztvevők, közel 500 cég Közép Európa minden országából érkeznek. Az MMSZ, a MOL és a MOHU a konferencia során, felmérik a résztvevők jelenlegi és jövőben várható regranulátum igényeit. Létrejön a Közép Európai Újrahasznosítói Kerekasztal, mint lobby szervezet, amelynek célja a szabályozás és fizika törvényszerűségeinek összehangolása. Továbbá a közép-európai műanyagipari szövetségek találkozójára is sor kerül, hogy egyeztessék érdekvédelmi tevékenységüket.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

műanyag

ipar

polipropilén

magyar műanyagipari szövetség