Lezárult az élelmiszerbiztonsági gigarazzia: mutatjuk milyen súlyos szabálytalanságokra derült fény

MTI   
  Megosztom
Lezárult az élelmiszerbiztonsági gigarazzia: mutatjuk milyen súlyos szabálytalanságokra derült fény

Lezárult a minden eddiginél átfogóbb nyári élelmiszerbiztonsági ellenőrzés - közölte az Agrárminisztérium (AM). A közlemény szerint szünet nélkül zajlottak az elmúlt két hónapban a Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár által június közepén elrendelt nyári élelmiszerbiztonsági szezonális ellenőrzések. Ez idő alatt egymást váltották a szezonhoz kiemelten köthető célterületek, valamint a nyári időszakban legkeresettebb termékkörök vizsgálatai.

Az akció kapcsán több mint 800 egységben fordultak meg a szakemberek és több mint 200 termékminta érkezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumába

- írták.

Az összesített mérleg a tárca szerint kedvezőnek mondható, akadtak hiányosságok, súlyos szabálytalanságot azonban kevés esetben tapasztaltak az ellenőrök.

Nobilis Márton a közleményben emlékeztetett, idén a jelentősen kibővített ellenőrzés-sorozat során a hatósági szakemberek minden eddiginél szélesebb körben végeztek ellenőrzéseket. A tematikus ütemezésnek köszönhetően - az előzetes terveknek megfelelően - minden területet érintően lehetőség nyílt a lakosság folyamatos és részletes tájékoztatására, valamint az érintettek részéről a feltárt hibák mielőbbi javítására.

Az államtitkár kifejtette, a nyári célellenőrzések színes és változatos palettáján szerepelt többek között a legkedveltebb hazai nyaralóhelyek, vagyis a Balaton és a Tisza-tó vendéglátóegységeinek, a szezonban közkedvelt strandbüfék, food truckok és gyrost árusítók ellenőrzése. Emellett a balatoni fröccsutcákon és nyári táborokban is megjelentek az ellenőrök.

Hozzátette, a nyári szezonális ellenőrzés még sokrétűbbé vált a friss szemlélettel kiválasztott új termékkörökkel, így az ikonikus nyári finomságok, a görögdinnye és a fagylalt mellett idén helyet kapott a marinált, fűszerezett húsok, a grilltálcák, sőt még a kutyanyakörvek elemzése is. Figyelmet kaptak olyan aktuális és izgalmas területek is, mint a drónos növényvédelmi szolgáltatók és az ökogazdálkodók.

A Nébih, valamint a kormányhivatalok és járási hivatalok munkatársai több mint 800 vizsgálatot indítottak a nyári mustra során; eljárásra mintegy 50 esetben volt szükség, főleg kisebb kihágások miatt. A Nébih laboratóriumába több mint 200 minta érkezett, melyek 5 százalékával akadt probléma

- összegezte a közleményben az államtitkár.

Nobilis Márton a közlemény szerint kifejtette továbbá, a nyári mustrán kifejezetten jól szerepeltek a balatoni fröccsutcák. A street food szolgáltatóknál pedig nem jellemző az imitátumok használata.

A nyári táborok közül felkészültebbek a több turnusra tervező táboroztatók, míg a lovas táborokban állatvédelmi szempontból jól bánnak a munkára fogott lovakkal. A Nébih laboratóriumi vizsgálatai azt mutatják, a nyári grillezéshez bátran használhatók az előre csomagolt grilltálcák. A kutyanyakörvek közül 4 termékkel volt gond

- sorolta.

Az államtitkár úgy értékelte, összességében hatékonyak és eredményesek voltak a nyári szezonális ellenőrzések. Éppen ezért várhatóan, idén először, a nyári után őszi szezonális élelmiszerbiztonsági ellenőrzések is lesznek majd.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárminisztérium

nobilis marton

ellenőrzés

élelmiszerbiztonsági ellenőrzés