Sokba fájhat az ősz ezeknek a háztulajoknak: ráfizethet, akinek ilyen fa áll a portáján

Pénzcentrum   
  Megosztom
Sokba fájhat az ősz ezeknek a háztulajoknak: ráfizethet, akinek ilyen fa áll a portáján

Miközben egy kisebb méretű fát már 8-20 ezer forintért kivágnak, addig a közepes méretűkért már 40-60, míg a nagyokért, extra nagyokért bőven 100 ezer forint fölött kérnek el a szakemberek. Ráadásul ősszel elég sokat csörög a favágók telefonja. Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a fák nem egy év alatt mennek tönkre, írja a Pénzcentrum.

Az idei viharszezonban (ami itthon a május-augusztus közötti időszakot jelenti) közel másfélszer annyit fizettek ki biztosítói kárrendezésre, mint az eddigi csúcstartó 2021-es évben. A MABISZ legfrissebb adatiból kiderül, hogy május 1. és augusztus 31. között a pénzintézetek több mint tizenhárom milliárd forintot fizettek ki, illetve tartalékolnak a lakásbiztosítási szerződéseikhez kapcsolódó kárkifizetésekre.

A károkok tekintetében különösen veszélyesek a nagy sebességű széllökések, a heves esőzések, a villámlás és természetesen az egyre gyakoribb jégverések is.

Fontos tisztázni, hogy lakott területen a fák kivágásának árát alapvetően két tényező befolyásolja. Az egyik a fa mérete, törzsének átmérője, magassága, a másik pedig, hogy milyen minőségű a lombkorona alatti terület.

Ez utóbbi azért fontos, mert nem mindegy például, hogy a fa alatt egy üres mező található vagy például egy családi ház egy része, esetleg valamilyen melléképület, kerítés. Mindezek ugyanis nagyban befolyásolják, hogyan tud dolgozni a favágó.

A kora tavaszi helyzetképhez képest a kisméretű fák kivágási alapára néhány ezer forinttal drágult több favágónál is. Így a beugró 5-6 ezer forintos árhoz képest inkább már 8-9 ezer forintokkal lehet találkozni. Fontos azt is kiemelni, hogy egyes szolgáltatók nem tesznek különbséget a földről vagy alpintechnikával történő vágás között, míg mások igen, és utóbbi drágább árazásról indul.

Több helyen viszont az alpintechnikás favágás alapvetően magasabb árkategóriába esik. Kis fára persze ritkán mennek a szakemberek alpinnal, ezért értelemszerűen ezt a technikát inkább magasabb fáknál alkalmazzák, ezért nem is csoda, hogy több helyen 35 ezer forinttól indulnak ezek a szolgáltatások. Fontos azt is kiemelni, hogy a legtöbb hazai szakember internetes árai inkább csak irányadó összegek, ugyanis magából a szakmából fakadóan sok nehezítő körülmény derülhet ki a terepszemle során, amik módosíthatják az eredeti árakat.

Ezét a Pénzcentrumnak nyilatkozó szakember azt javasolta, mindenki legalább 2-3 szakembertől kérjen árajánlatot. Ez elsőre lehet sok macerának tűnik, de megéri, mert súlyos pénzeket spórolhat magának valaki. Sőt, nagyobb eséllyel kerülheti el a kóklereket, hogy ez utóbbi miért kiemelten fontos, arról kicsit később.

A teljes cikk a Pénzcentrum oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fakivágás

favágók

károk

árak

mabisz