Itt az igazság: ennyire éri meg a napelemes rendszer, ha bedarálják a szaldó elszámolást

HelloVidék   
  Megosztom
Itt az igazság: ennyire éri meg a napelemes rendszer, ha bedarálják a szaldó elszámolást

Óriási probléma, hogy továbbra sem jelent meg hivatalosan, hogy mennyiért fogják a megtermelt energiát átvenni, de a legújabb feltételezések szerint 5 forint körül fog alakulni.

Mivel a napelem-rendszer telepítése hosszú távra szóló beruházás, érdemes kiszámolni annak megtérülési idejét a bruttó elszámolás feltételei mentén. adatokkal alátámasztott példán mutatja be, mik a választási lehetőségeink a jelenlegi keretek között.

Ha hagyományos, nem hibrid rendszert telepítünk, nem tudunk közvetlenül energiát eltárolni, s minden egyes, a háztartásban megtermelt, és el nem használt kWh-t visszatáplálunk a villamos hálózatra, amiért a szolgáltatótól 5 forintot kapunk, kilowattóránként.

- hívta fel a figyelmet Szenyán Endre.

Az A1 Solar Kft. ügyvezetője szerint amikor nekünk van szükségünk áramra, rezsi-csökkentett áron 35 forintért, felette pedig 70 forintért vásárolunk ugyanennyi energiát. A beruházás megtérülési ideje így 20 év is lehet, vagyis ez a módozat a legrosszabb választási lehetőségünk

A szakember úgy véli, hogy a legjobban akkor jár a fogyasztó, ha a rendszere által megtermelt, de el nem használt energiát elraktározza, s amikor a napelemek termelése kisebb, mint a fogyasztás, akkor ebből vételez, nem pedig a szolgáltatótól. A fejlettebb inverter és akkumulátor-egység képes arra, hogy egy előre meghatározott programmal napközben előnyben részesítse az akkumulátor töltését és csak a felesleget táplálja vissza a hálózatba.

Az áram tárolásán túl jó megoldás a fölösleges energiát hőként tárolni, majd azt éjszaka felhasználni.

- tette hozzá.

Mint mondta, az akkumulátorral kiegészült hibrid inverteres kombinációt tovább optimalizálhatjuk egy külön eszközzel, vagy egy okosotthon-központra telepített szoftverrel: egy egyszerű, de sok jövőbeli bővítési lehetőséget nyújtó központ és néhány okos dugalj elegendő az alapszintű optimalizáláshoz, s maga a beruházás nagyjából 200 ezer forintba kerül.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

napelem

elszámolás

napenergia

napenergia-termelés

napelem telepítés

napelemes rendszer