Jó ütemben zajlanak a betakarítási munkák: de milyen termésre számíthatunk?

MTI   
  Megosztom
Jó ütemben zajlanak a betakarítási munkák: de milyen termésre számíthatunk?

A mostani száraz időben jól halad az őszi betakarítás, a hétvégi kiadós csapadék pedig kellően átnedvesítette a talajt a repce korai fejlődéséhez és az őszi kalászosok magágyának előkészítéséhez - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: a múlt hét második felében számottevő mennyiségű csapadék esett, a Dunántúl jelentős részén, az Alföld déli felén és többfelé az északi országrészben is 20-60 milliméter közötti mennyiséget regisztráltak, de 10-20 milliméter közötti mennyiség csaknem mindenütt hullott. A hétvégi esők a felszín közeli talajréteget sokfelé telítették nedvességgel, és a felső 20 centiméteres réteg azóta is csaknem telített állapotban van. Az ország nagy részén a középső talajréteg is jó vízellátottságú, Budapesttől délre, az Alföld középső és keleti tájain vannak szárazabb foltok.

Az elmúlt öt-tíz nap átlaghőmérséklete azzal együtt is 3-5 Celsius-fokkal magasabb volt az ilyenkor szokásos értékeknél, hogy a hétvégén átvonuló frontrendszer az ország nagy részén csaknem 10 fokkal visszavetette a maximum értékeket, vasárnap a keleti, északkeleti országrész kivételével 20 fok alatt volt a csúcshőmérséklet. Hétfőtől visszatért a meleg idő, azóta ismét 26-29 fok közötti csúcshőmérsékleteket mérnek.

Az őszi káposztarepce jellemzően már a csírázás, kelés fázisában van, a korábban elvetett állományok már sziklevelesek. A magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez a hónap első dekádjában az ország nagyobb részén kedvező volt a talaj fölső rétegének nedvességtartalma, utána azonban az ország nagyobb részén egyre jobban kiszáradt a talaj. A hétvégi kiadós csapadék sokat segített a repce optimális korai fejlődéséhez, ahogy az őszi kalászosok magágy-előkészítéséhez is nagy szükség volt a felső talajréteg átnedvesedésére.

A nagyrészt napos, száraz, az ilyenkor szokásosnál melegebb időjárás a jövő hét közepéig folytatódik, bár szombaton egy gyenge hidegfront miatt átmenetileg több lehet a felhő és néhol kisebb eső, zápor is előfordulhat, vasárnap a hőmérséklet is visszaesik pár fokkal. A talaj felszín közeli rétege tovább szárad, szikkad majd. Jövő hét szerdán újabb hidegfront várható, ami előreláthatóan többfelé okoz majd esőt, és a jövő hét második felében 20 fok körüli értékekre hűl le a levegő.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

betakarítás

betakarítási munkák

országos meteorológiai szolgálat