Egymilliárd forintot kapott a nemzeti emlékpark: erre költötték a pénzt Ópusztaszeren

MTI   
  Megosztom
Egymilliárd forintot kapott a nemzeti emlékpark: erre költötték a pénzt Ópusztaszeren

Ópusztaszer a magyar sors és magyar örökség szimbóluma - jelentette ki a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár pénteken az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark felújított rotundájának átadásán.

Nagy János az uniós támogatással megvalósult, egymilliárd forintos költségvetésű energetikai korszerűsítését lezáró ünnepségen úgy fogalmazott, "mi magyarok született túlélők vagyunk", ennek oka egyedülálló nemzeti karakterünkben rejlik. Egyszerre vannak meg bennünk a nyugati értékek és a keleti tisztelet, a sztyeppék népének szabadságszeretete és a keresztény tanítás fegyelmezettsége.

Ópusztaszeren példás rendben megfér egymás mellett az őseink harcmodorát bemutató lovaspálya és a szeri monostor, ahogy az itt talált Árpád-kori pecsétgyűrűn is egyaránt megtalálható a kereszt, a kifeszített íj, a nap és a hold

- emlékeztetett a politikus.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, Ópusztaszer kiemelt helyet foglal el az egész nemzet emlékezetében. A rotunda energetikai korszerűsítés jelentős előrelépést hoz az üzemeltetés és a látogatói komfort terén is.

A politikus hangsúlyozta, országos szinten az ilyen beruházások hozzájárulnak az energiaszuverenitáshoz és a gazdasági fejlődéshez. Az ópusztaszerihez hasonló energetikai fejlesztések nemcsak környezetei, hanem gazdasági és geopolitikai szempontból is kiemelkedően fontosak.

A beruházás kivitelezője, a szegedi székhelyű HungaroSun Bt. korszerűsítette a mintegy 6 ezer négyzetméteres alapterületű rotunda hűtési, fűtési, szellőztetési és használati melegvíz-rendszereit, kicserélte az elavult nyílászárókat, a fényforrásokat, megújult a Feszty-körkép világítási rendszere, az épület homlokzati hőszigetelést kapott. A rotundát leválasztották a gázhálózatról, a fűtést és a hűtést hőszivattyúk végzik, ehhez az energiát 80 darab 100 méteres talajszonda biztosítja. A tetőre napelemeket telepítettek, az új gépészeti berendezéseket modern épületfelügyeleti rendszer irányítja - ismertette a fejlesztés részleteit a szakember.

A beruházás energetikai és gazdasági mellett műtárgyvédelmi szempontból is kiemelkedő jelentőségű, hiszen a fejlesztésnek köszönhetően folyamatosan ideális hőfok és levegő-páratartalom biztosítható a rotundában bemutatott műtárgyaknak

- hangsúlyozta az igazgató.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ópusztaszer

emlékpark

energetikai fejlesztés

uniós támogatás

nemzeti történeti emlékpark

ünnepség