Elárasztja a piacot az olcsó műméz: mi lesz így a magyar termelőkkel?

HelloVidék   
  Megosztom
Elárasztja a piacot az olcsó műméz: mi lesz így a magyar termelőkkel?

A méhészetre nem tekinthetünk csupán gazdasági tevékenységként. Az elsődleges célja nem a mézértékesítés, hanem a beporzás biztosítása. A biodiverzitás fenntartásához ugyanis szükség van a méhekre - mondta Nagy István agrárminiszter, szombaton, Sepsiszentgyörgyön, ahol a nyolc székelyföldi mézzel foglalkozó egyesület képviselőivel, valamint a helyi magyar érdekképviseleti szervek vezetőivel egyeztetett.

A tárcavezető arról beszélt, az ágazat előtt álló feladatok sokrétűek. Meg kell küzdeni az Európai Uniót érintő importfüggőséggel. A piacot ugyanis a minőségi, de drágább méz helyett elárasztja az Ázsiából érkező olcsó műméz, valamint a szintén olcsó ukrán méz. Erre megoldást a mézjelölés szabályozásának változása jelent, mégpedig, hogy a címkéken a származási ország mellett fel kell tüntetni a mennyiségi összetételeket is.

A fennálló értékesítési problémákkal kapcsolatban a tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy megoldást a termelői együttműködések fokozása mellett olyan alternatív méhészeti termékek bevonása jelenthet, amelyek élénkítik a gasztronómia területét is. Emellett meg kell teremteni a közös mézkiszerelés, csomagolás és forgalmazás lehetőségét. A jövő feladatát jelenti az ágazat számára a méhrajok exportképességének megteremtése, majd fokozása, az egész világ küzd ugyanis a méhpopulációk pusztulásával. Jelenlétük ugyanakkor elengedhetetlen az ökoszisztéma fenntartásában.

Nagy István a tanácskozást követően megnyitotta az Őszi Vásár és Nektária Mézfesztivált, ahol arról beszélt, a méz a természet egyik legkülönlegesebb kincse, amely magában hordozza a természet esszenciáját.

Azok pedig, akik mézet vásárolnak, nem pusztán a méhészek megélhetését támogatják, hanem teremtett világunk értékének megőrzését. A méhek ugyanis termékennyé teszik a földet, azt a földet, ahol az ember élni tud. Ebben van kiemelt szerepet a méhésznek és a méhészetnek

– fejtette ki a miniszter.

Az agrárminiszter köszöntötte a II. Nektária Székelyföldi Mézverseny résztvevőit is. Mint mondta, idén második alkalommal kaptak lehetőséget a székelyföldi méhészek, hogy összemérjék tudásukat, tapasztalatot cseréljenek.

A székelyföldi falugazdász-hálózat támogatásával tavaly útjára indult kezdeményezés célja pedig, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő mézeket minőségi kontroll és szakszerű bírálat alá vessék és kiválaszthassák a legjobbakat. A Nektária jelentőségét jól mutatja a fokozódó érdeklődés, tavaly óta ugyanis mintegy megduplázódott a résztvevők száma, így 132 székelyföldi nevezőtől érkezett minta, összesen 260. Ezek közül kerültek ki a legjobbak: 60 termék bronz-, 95 ezüst-, és 59 arany minősítést kapott

– tette hozzá.

A tárcavezető a helyi méhészektől az összefogás és az együttműködés mellett a méz népszerűsítését kérte. Erre pedig azért van szükség, hogy a vásárlók számára is tudatosítsák, a hazai méz választása garanciát jelent a biztonságra és a minőségre.

A Mézfesztivál részeként Nagy István agrárminiszter megkapta az egykori méhészről, Báró Ambrózy Béláról elnevezett díjat. Az elismerést második alkalommal adományozzák, egy olyan anyaországi és helyi személynek, aki hűségesen szolgálja a méhész szakmát, kiemelkedően sokat tesz a méhészet ágazatának megóvásáért és a méhészek tevékenységének támogatásáért.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

méhészek

agrárminiszter

agrárminisztérium

beporzás