Elképesztő, milyen akciók várnak vidéken: ezzel a kártyával duplán jól jársz

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Elképesztő, milyen akciók várnak vidéken: ezzel a kártyával duplán jól jársz

A településkártyák olyan kártyák, amelyekkel a lakosok és a turisták különböző kedvezményeket vehetnek igénybe egy-egy városban. A kártyák célja, hogy fejlesszék a helyi gazdaságot, erősítsék a közösségi kötődést, és javítsák az életminőséget. Magyarországon egyre elterjedtebbek a településkártyák. Összegyűjtöttünk néhány várost, amelyek közül többen válaszoltak megkeresésünkre, valamint bemutatunk párat, hogy megismertessük milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak a kártyák.

A településkártyákat a lakosok és a turisták igényelhetik egy-egy városban, és amelyekkel különböző kedvezményeket vehetnek igénybe a helyi vállalkozásoknál és szolgáltatóknál. A településkártyák célja, hogy motiválják a helyi gazdaságot, erősítsék a közösségi kötődést, és javítsák az életminőséget.

A településkártyák előnyei között ki kell emelni, hogy a kártyahasználók pénzt takarítanak meg, ha olyan termékeket vagy szolgáltatásokat vásárolnak vagy vesznek igénybe, amelyekre egyébként is szükségük van, vagy amelyeket szívesen használnak.

A településkártya használata növelheti az ügyfélhűséget és az elégedettséget is, valamint erősíthetik a helyi identitást és büszkeséget, ha úgy érzik, hogy részesei egy közösségnek, amelynek vannak előnyei és kiváltságai. A településkártya használata ösztönözheti a kártyahasználókat arra is, hogy jobban megismerjék és értékeljék a városuk kulturális, történelmi és természeti kincseit.

Magyarországon egyre elterjedtebbek a településkártyák. Összegyűjtöttünk pár várost, akik közül többen válaszoltak megkeresésünkre.

1. Gyula, ahol a turisták a Visit Gyula Carddal több mint 30 partnerhelyen vehetnek igénybe 10-20% közötti kedvezményeket. A Visit Gyula Cardot ingyenesen kapják meg azok a vendégek, akik legalább két éjszakát töltenek el a városban, partnerszálláshelyen. A Visit Gyula Carddal kombinált múzeumbelépő váltható a Várfürdő bizonyos szolgáltatásai kedvezményesen vehetők igénybe, illetve számos szabadidős szolgáltatás válik kedvezőbbé. Mindez kiegészül bizonyos helyi termékek kedvezményes vásárlásával.

Megkeresésünkre a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft válaszában kifejtette:

Az általunk jelenleg működtetett turisztikai kártya kifutóban van, szeretnénk egy új, modernebb megoldást keresni, ám erről még nem tudok információkat megosztani. A meglévő rendszer ingyenes kártyával dolgozik, turisztikai, fizikai kártya. Partnereink, tehát a kártyák kibocsátói helyi szálláshelyek, akik a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft., mint desztináció menedzsment szervezet közvetlen vagy közvetett tagjai. Az elfogadóhelyek között sokféle, turisztikailag releváns helyi vállalkozás van - vendéglátóhely, szórakoztató-, sport- vagy szépségipari szolgáltató, kulturális intézmény, ajándéküzlet, helyi termelő, illetve mi magunk is többféle szolgáltatásból adunk kedvezményt. (https://www.visitgyula.com/hu/visit-gyula-card). A programhoz csatlakozott elfogadóhelyek általában 10-20% kedvezményt vagy ajándék termék biztosít. A jelenlegi rendszer hiányosságai ellenére folyamatosan csatlakoznak kibocsátó helyek, irodánkban van érdeklődés a hozzáférhetőséggel és felhasználhatósággal kapcsolatban a felhasználók részéről is.

2. Miskolcon a Miskolc Pass Classic városkártya első sorban turisztikai attrakciókba, különböző tematikájú üzletekbe, borászatokba, éttermekbe, múzeumokba kínál kedvezményes belépési vagy szolgáltatás igénybevételi lehetőséget, amely átlagosan 10-30 % kedvezményt biztosít.

Megkeresésünkre MIDMAR Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Közhasznú Kft elárulta:

Rendkívül népszerű a helyi tömegközlekedési bérlet váltására igénybe vehető kedvezmény, a tranzakciók (igénybe vett kedvezmények száma) az MVK esetében a legnagyobb mértékű.

Ezen városi kedvezménykártyák hatása több szempontból fontos a városnak, a gazdaság helyi szereplőinek, illetve a helyi közösségeknek. Pontokba szedve:

  • Helyi vállalkozások támogatása: a kártyatulajdonosokat arra ösztönzi, hogy inkább a helyi üzletekben és szolgáltatóknál vásároljanak, ezáltal növekszik a helyi vállalkozások bevétele és forgalma.
  • Turizmus ösztönzése: a Miskolc Pass kártyacsalád turisztikai kártyákat is tartalmaz ami amellett, hogy irányítja a turistákat, arra ösztönözi őket, hogy minél több helyi és környékbeli attrakciót meglátogassanak, minél több szolgáltatást igénybe vegyenek a helyi vendéglátóiparban és turisztikai attrakciókban.
  • Adóbevételek növekedése: a helyi vállalkozások bevételének növekedése révén a városi adóbevételek is nőhetnek, ami további forrásokat biztosít az önkormányzat számára a városi fejlesztésekhez, a város még élhetőbbé tételéhez.
  • Helyi közösség erősítése: a kedvezményes kártyák használata erősítheti a helyi közösséget, mivel a lakosok és vállalkozások közötti kapcsolatok erősödhetnek
  • Versenyképesség javítása: a helyi vállalkozások versenyképessége is javulhat, mivel az ilyen kártyák lehetővé teszik számukra, hogy kedvezőbb ajánlatokat kínáljanak a kártyatulajdonosoknak, olyanokat, amelyeket más település szolgáltatói, vállalkozói esetleg nem tudnak megadni.”

3. Egerben, a TOURINFORM EGER válaszából megtudtuk, hogy az állandó lakcímmel rendelkező lakosok körében létezik egy kedvezménykártya, az Eger Városkártya, melynek kibocsátója Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala. A kártyatulajdonosok olcsóbban vásárolhatnak többek között élelmiszereket, vehetnek igénybe különböző szolgáltatásokat, vagy látogathatnak el olyan kulturális helyszínekre, mint például a múzeumok.

4. Veszprémben működik a VeszprémKártya, amellyel kapcsolatban megkerestük a kibocsátót, de válaszlevelükben arról tájékoztattak, hogy a kártyával kapcsolatos szolgáltatások éppen fejlesztés, újratervezés és újraindítás alatt állnak, jelenleg még nem tart a kommunikáció fázisában.

5. Szeged: A Szeged Kártya egy ingyenes, személyre szóló kártya, amely kedvezményeket és pontokat biztosít a szegedi lakosoknak a város intézményeiben és üzleteiben.

6. Sopron városkártyája egy „okoskártya”, amelyet 2019. július 1-től vehetnek igénybe a soproni lakcímmel rendelkező állandó lakosok. A kártya különböző kedvezményekkel segíti a város polgárait, amelyek folyamatosan bővülnek.

A cikkben csak néhány példát gyűjtöttünk össze, de több nagyvárosban is működtetnek településkártyákat, amelyekkel a lakosok és a turisták különböző kedvezményeket vehetnek igénybe. A kártyák előnyei és hátrányai függnek attól, hogy ki igényelheti, milyen kedvezményeket kínálnak, és milyen rendszerben működik. A településkártyák használata nemcsak a kártyabirtokosoknak, hanem a városoknak is hasznos lehet, ha jól megtervezik és menedzselik őket.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

települések

településkártyák

kedvezmények

belépők

városok

városkártya