Megúszhatod az engedélyeztetést, ha kutat szeretnél a kertedbe? Most kiderül

HelloVidék   
  Megosztom
Megúszhatod az engedélyeztetést, ha kutat szeretnél a kertedbe? Most kiderül

Elkészült a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításával járó, lakossági és mezőgazdasági kutak engedélyezéséhez előírt vízkészletvédelmi országtérkép.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2023. szeptember hó 7-én a honlapján adott hírt arról, hogy elkészült az a vízkészletvédelmi országtérkép, amely a háztartási talajvízkutak jövőbeni engedélyezésében központi szerepet fog betölteni.

2024. január hó 1-től ugyanis azon háztartási talajvízkutak, amelyek vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentes területre esnek, mindenféle engedély és bejelentés nélkül lesznek létesíthetők. És hasonlóképpen, a mezőgazdasági öntözési célú talajvízkutak is e kockázatmentes területeken lesznek a jövőben is az egyszerűsített — bejelentés és azt követő hatósági jóváhagyási — eljárás alapján létesíthetők.

A térkép készítésének alapelveit „A vízkészletvédelmi országtérkép és a kockázati besorolás elkészítéséről és felülvizsgálatáról” szóló 319/2023. (VII. 17.) Korm. rendelet rögzíti. E szerint azok a területek számítanak vízkészletvédelmi szempontból kockázatosnak, amelyek üzemelő vagy távlati vízbázisok védőterületeire esnek, illetve alattuk a karsztos vízadó képződmény 100 méternél kisebb mélységben elérhető.

Nem sorolták tehát ide azokat a térségeket, ahol már most is vízmennyiségi deficit jelentkezik, jelesül a gyenge mennyiségi állapotú felszínközeli víztesteket, ahogy a gyenge vízminőségi állapotú víztesteket, a kármentesítéssel érintett területeket, a nitrátérzékeny, vagy a felszín alatti víz állapota szempontjából fokozottan érzékeny egyéb területeket sem.

A térkép használata:

Alul a lábléc közepén lehet beírni a keresett helyrajzi számot, és a térkép az adott ingatlan középpontjára ugrik.

  • Mellette balra bekapcsolható a talajvíztartó réteg feküjének mélysége funkció, amely sötétülő színekkel mutatja a fekü mélyülését.
  • A színek magyarázatát a harmadik ikon láttatja.

    A jövőben ez a térkép vehető alapul a talajvíztartó réteg alsó lehatárolására egy kiválasztott területen.

A térkép elérhető az OVF honlap oldalsávjában található „Vízkészletvédelmi országtérkép” gombra kattintva. A kutak létesítésének és vízkészletvédelmi országos térkép előállításával kapcsolatos szabályozás részleteit a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény és a 319/2023. (VII. 17.) Korm. rendelet tartalmazza.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kút

kút szabályozás

kútfúrás