7,4 milliárd kerül vissza a magyar termelők zsebébe: ekkor kezdődnek az utalások

HelloVidék   
  Megosztom
7,4 milliárd kerül vissza a magyar termelők zsebébe: ekkor kezdődnek az utalások

2023. október 6-án a Magyar Államkincstár megkezdi a korábban az uniós szintű krízistartalék feltöltése céljából elvont, de ott fel nem használt 7,4 milliárd forintnyi összeg visszatérítését több, mint 70 ezer termelő részére.

A korábbi évek gyakorlatát követve, a tavalyi évben is uniós szintű tartalékot kellett képezni a mezőgazdasági piacokat érintő súlyos válságok kezelésére – derül ki az Agrárminisztérium közleményéből. Ezt a forrást minden évben a közvetlen támogatások terhére, az úgynevezett pénzügyi fegyelem mechanizmusával biztosította az Európai Bizottság. Ezt a mechanizmust 2022-ben is az egy termelőre eső összes közvetlen kifizetés 2.000 eurót meghaladó összegére kellett alkalmazni. Az uniós előírások alapján a gazdálkodóktól elvont, de fel nem használt összegeket vissza kell fizetni az érintettek részére.

A Magyar Államkincstár október 6-án kezdi meg az összegek utalását több, mint 70 ezer termelőnek. A visszatérítés teljes összege mintegy 7,4 milliárd forint. A gazdálkodók idén is számos további jogcímen számíthatnak kifizetésekre, hiszen október közepén megindul a 2023-ban benyújtott egységes kérelmek utáni előlegek utalása.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

mák

visszatérítés

termelők

gazdaság

agrárminisztérium