Orbitális méreteket ölt a kórházak adóssága: jöhetnek a bezárások?

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Orbitális méreteket ölt a kórházak adóssága: jöhetnek a bezárások?

Rekordmértékűnek nevezték a lejárt kórházi adósságállományt az egészségügyi szektor orvostechnikai beszállítói szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon, hozzátéve, hogy a szeptemberi, a 100 milliárd forintot is elérő kintlévőségük már a cégek fennmaradását, működését veszélyezteti.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára elmondta: a kórházi adósságok rendezése évről évre probléma, azonban idén sokkal nagyobb a baj. A korábbi évek kórházi tartozásai 50-60 milliárd forintot tettek ki, idén szeptemberben elérték a 100 milliárd forintot - mondta.

Sok olyan tavaly nyári teljesítés van, amelyet a kórházak még nem fizettek ki, azonban ebben az évben komolyabb a helyzet, ez a 100 milliárd forint a korábbi évek "csúcsértékének" duplája

-tette hozzá Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének igazgatója. Rádai Tamás szerint a másik probléma, ami súlyosabbá teszi az egyes vállalkozások helyzetét, a "banki környezet". Kiemelte azt is, hogy a jegybanki alapkamat emelkedésével nagyságrendileg 20 százalékos banki finanszírozási költségekkel kell számolni

Az orvostechnikai szektor érdekképviseleti szervezetei üdvözlik azokat a nyári kormányzati lépéseket, amelyek a kórházak tartozásainak enyhítését célozták, azonban ezek a plusz pénzek a beszállítókhoz nem jutottak el. A három szervezet tagvállalataik körében végzett felmérésből kiderült, hogy július óta a cégek 99 százalékának növekedtek a kintlévőségei

- ismertette Tóth Zsolt, a MediKlaszter főtitkára. Hozzátette: az orvostechnikai szektor nem vonja kétségbe az egészségügyi ágazat fejlesztésére irányuló kormányzati intézkedéseket, de azt kérik, a kórházak gazdálkodási problémáit ne terhelje tovább a kormány a beszállítókra. Jelezték, tévhit, hogy az orvostechnikai eszközöket gyártó cégek az éves áremelkedés mértékét vagy a kintlévőségüket "beárazva" emelni tudják áraikat, ez a tenderek miatt nem lehetséges.

A tenderek az ár tekintetében rugalmatlanok, a verseny erős, ezért a szállítók a legalacsonyabb árakra törekednek. Az árfolyamingadozást vagy az inflációt év közben nem lehet beépíteni az árakba

- mondta Jóbai Zsolt, az OSZ alelnöke. Az orvostechnikai ágazatban 1500 - többségében kis- és középvállalkozás - tevékenykedik, 500 milliárd forint értéket állítanak elő és 42 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kórházak

adósság

problémák

bezárások

egészségügy

hellovidek