Állást foglaltak a tudósok: senki sem tudja, milyen következményei lesznek az akkumulátorgyártásnak

HelloVidék   
  Megosztom
Állást foglaltak a tudósok: senki sem tudja, milyen következményei lesznek az akkumulátorgyártásnak

Társadalmi egyeztetés és tájékoztatás nélkül építi ki több százmilliárd forintos állami támogatással Magyarországon a kormány az akkumulátoripart, ami jelentős környezeti terheléssel jár, és senki nem tudja, valójában hosszú távon mennyire fenntartható, és milyen következményekkel jár - ez volt a Magyar Tudományos Akadémia Fenntartható Fejlődés Bizottsága által készített állásfoglalás egyik főbb megállapítása, amit a tudósok tegnap hoztak nyilvánosságra, és küldtek el a kormánynak is.

Az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szakértői egy nyolc pontból álló javaslatcsomagot állítottak össze, amiben részletesen leírták, hogy milyen egyeztetésekre lenne szükség, és milyen előzetes hatástanulmányok és egyéb dokumentumok nyilvánosságra hozásával lehetne eloszlatni az aggodalmakat – tudósított róla a Telex.

A tudósok ugyan érdemi párbeszédet kértek a kormánytól, de a reakció nem éppen arra utal, hogy erre vevők lennének a döntéshozók. A külügyminisztérium az RTL Híradójának a következőképp válaszolt az MTA felvetésére:

aki az akkumulátorgyártás ellen küzd, a környezetvédelem és a nemzetgazdasági érdek ellen küzd”

Annak ellenére, hogy különösebb magyarázatot nem fűztek hozzá, valószínűleg arra próbálják építeni az érvelésüket, hogy az akkugyártás áttételesen a fosszilis üzemanyagok használata, és azok környezetszennyezése ellenében hat. Igaz, ezt az MTA állásfoglalása sem kérdőjelezte meg, és az aggályaik egészen másról szóltak.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

akkugyár

akkumulátor

gazdaság

környezetszennyezés

ipar