Meghökkentő látvány fogadta az érdeklődőt: az idei bikabőgés kevésbé volt intenzív

HelloVidék   
  Megosztom
Meghökkentő látvány fogadta az érdeklődőt: az idei bikabőgés kevésbé volt intenzív

Október 11-én, Budakeszin zajlott le a Pilisi Parkerdő Zrt. éves trófeaszemléje, amelynek főüzenete: a Parkerdőben a vadgazdálkodás elsődleges célja az erdei ökoszisztéma védelme, az erdők természetes tűrőképességének megfelelő vadsűrűség fenntartása mellett.

Az eseményen a Pilisi Parkerdő áttekintést nyújtott vadgazdálkodási tevékenysége helyzetéről, irányáról és az idei évről. Eszerint a Parkerdő által kezelt területeken magas a védett (természetvédelmi oltalom alatt álló, ill. Natura 2000) területek aránya (75,3%), továbbá nagy hangsúlyt kap az erdők közjóléti szerepe. Emiatt a nagy vágásterületeket kerülő, a kerítés nélküli erdőfelújításokat, valamint a folyamatos erdőborítást lehetővé tevő erdőgazdálkodási módszerek alkalmazása szükséges, amelyeket elsősorban az erdő tűrőképességének megfelelő alacsony vadsűrűséggel lehet biztosítani.

A Pilisi Parkerdő Zrt. 5 vadászterületen végez vadgazdálkodási tevékenységet, melyek 3 vadgazdálkodási tájegységhez (Dunazugi tájegység, Pest-síksági tájegység, Börzsöny-Gödöllői tájegység) tartoznak. A kezelt vadászterület összesen 82.657 ha. Évente mintegy 7 000 – 7 500 db nagyvad kerül terítékre a vadászatok során, melynek lebonyolítása, koordinációja a Társaság mintegy 70 főnyi vadászatban aktív szakszemélyzetének köszönhető. Az éves elejtésből 1 100 –1 200 db a gímszarvas, amelyből mintegy 250 db a bika.

Bizonyos területeken 7-10 nappal korábban zajlott le a korábbiakhoz képest, máshol a megszokott időben volt a csúcs. A bikák kondíciója az elmúlt évek bőgési időszakaiban tapasztaltakhoz képest nem változott.

Ezen a rendezvényen az Országos Magyar Vadászkamara Fővárosi és Pest Vármegyei Területi Szervezetének elnöke, dr. Lehotzky Pál és Pető Zoltán titkár is részt vettek. Pallagi Gábor vadászati főeladót a Magyar Vadászatért Érdeméremmel tüntették ki, elismerve elhivatott munkáját a vadgazdálkodás területén. Hinkó Miklóst, a Parkerdő kerületvezető erdészét és vadászát a hivatásos vadászok szakmai versenyén elért eredményeiért pedig a Nimród Vadászéremmel jutalmazták.

A Pilisi Parkerdő Zrt. elkötelezett az erdők védelme és a természetközeli vadgazdálkodás mellett, amelyek biztosítják az erdők és a vadállomány egészséges együttélését. Az idei bőgési időszak és a Gímbika Trófea Szemle sikeres lebonyolítása hozzájárult a vadásztársadalom és a szakemberek közötti tudás és tapasztalatcsere erősítéséhez, valamint a természetközeli vadgazdálkodás és az erdővédelmi tevékenység fontosságának tudatosításához. A tájékoztatás és a tudatos vadgazdálkodás a Pilisi Parkerdő Zrt. és a vadásztársadalom közös felelőssége, amely hozzájárul a fenntartható erdőgazdálkodáshoz és a vadállomány egészségének megőrzéséhez.

Címlapkép, fotó: Pilisi Parkerdő, Sajtó

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

budakeszi

pilisi parkerdő zrt.

trófeaszemle

vadászterület

vadászszezon

vadgazdálkodás

országos magyar vadászkamara