Történelmi épület tűnt el a Balatonnál: ezt tervezik az elbontott, százéves villa helyén

HelloVidék   
  Megosztom
Történelmi épület tűnt el a Balatonnál: ezt tervezik az elbontott, százéves villa helyén

Pár hónapja nyom nélkül eltűnt Siófok látképéből az 1911-ben Zsófia főhercegnő gyermekszanatórium néven megnyílt villaépület, ami később Bezerédj Viktor nevét vette fel, derül ki a Balatoni értékmentés nevű Facebook-csoport bejegyzéséből.


 


 

A gyerekek ingyenes gyógyítására, illetve üdültetésére létrejött épület a II. világháború után egy ideig továbbra is eredeti célját szolgálta, majd vállalati üdülővé alakították át. A rendszerváltást követő privatizáció során magántulajdonba került, majd 2023 tavaszáig ÉVA Villa néven, szálláshelyként működött.

A háborút követően sokáig gyerek, majd vállalati üdülőként szolgált. A privatizáció után magántulajdon. Mostanában ÉVA villaként ismerhették egészen ez év tavaszáig, amikor elbontották. Jelenleg mint üres építési terület várja új gazdáját

- olvashatjuk a posztban.

A Baross Gábor utca nyitányánál álló földdarab 2023 júniusában rögzített Google-utcaképe szerint valóban új tulajdonost keres, ezt pedig az ingatlaniroda honlapja is megerősíti: a 4413 négyzetméteres telek 1,2 milliárd forintért várja az új tulajdonosát, írja a 24.hu.

Kérdés, milyen célú épület kerülhet majd a helyi védettséget sajnálatos módon sosem szerző, néhány hónapja már nem létező üdülő helyére, a jelenlegi gazda, a PS21 Residence Kft. azonban elkészíttette az utód terveit – derült ki az építési hatósági adatbázisból.

A fehér vakolattal, üvegkorlátokkal, illetve szürke nyílászárókkal megálmodott, tetőteraszos, lapostetős házak rajzai az adásvételi szerződés részeként jó eséllyel a következő gazdához vándorolnak majd, így a legvalószínűbbnek az az opció tűnik, hogy a jövőben ezek fognak megvalósulni. A terveket itt lehet online megnézni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

siófok

villa

bontás

gyermekszanatórium

zsófia főhercegnő

történelmi épület