Keresztet vethetünk a magyarok kedvenc csemegéjére: brutálisan megdrágul idén ez a gyümölcs

HelloVidék   
  Megosztom
Keresztet vethetünk a magyarok kedvenc csemegéjére: brutálisan megdrágul idén ez a gyümölcs

A teol.hu cikkéből kiderül, hogy a tavalyihoz képest idén jobb a helyzet a hazai gyümölcstermelés területén, a termelők azonban mégsem elégedettek. Ennek pedig a hűvösebb tavasz az oka, ugyanis minőségi gondokat okoztak és kifejezetten kedveztek egyes növénybetegségeknek. Almából sok termelő arra panaszkodik, hogy a sok évi átlagot sem érték el az idén.

Az országban 45 ezer hektáron, ebből Tolna vármegyében 250 hektáron termelnek almát, zömében Lengyel, Kisvejke, Györköny, Dunaföldvár, Bátaszék és Szekszárd határában. Az alma nagyon népszerű gyümölcs hazánkban, alig akad olyan kert, ahol legalább egy fa ne teremné ezt a gyümölcsöt

- írja a Teol.

A lap körbenézett Tolnában abban az ügyben, hogy miképpen alakulnak majd az almaárak. Az összeállítás szerint, a felvásárlási árakból is lehet következtetni arra, hogy a boltokban drága lesz az alma, ami a téli hónapokban elérheti a 600-750 forintot is. Ezt megerősíti az is, hogy a termelési és tárolási költségek emelkedése miatt kevesebb alma került a tárolókba, és rekordmennyiséget dolgoztak fel almalének és sűrítménynek.

Tovább bonyolítja a helyzetet a tavaszi fagy, ami kiesést okozott a hazai almatermelésben, ennek következtében hozzávetőlegesen 450-500 ezer tonna termésre számítanak a termelők. A hazai piacra egyébként még a lengyel és az olasz termelőktől kerülhet alma. Ezekben az országokban a magasabb állami támogatások miatt tudják olcsóbban is értékesíteni a portékájukat.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

almatermelés

növény

termelés

termelők

visszaesés

gazdaság

hellovidek