Itt a kormány bejelentése: jön a CSOK Plusz, rengeteg pénzt kaphatnak otthonteremtésre a családok 2024-től

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a kormány bejelentése: jön a CSOK Plusz, rengeteg pénzt kaphatnak otthonteremtésre a családok 2024-től

Csák János bejelentésével indult a rendkívüli Kormányinfó, aminek keretei között a miniszter elmondta, hogy a kormány elfogadta az új CSOK támogatást, a CSOK Pluszt, amit az 5000 fő feletti településeken lehet majd igényelni. A miniszter elmondása szerint a kamattámogatott hitelkonstrukciót – a gyermekek számának függvényében – 15, 30 és 50 millió forintra lehet igényelni, 3 százalékos kamatozással lehet felvenni. Az első lakás vásárlása esetében elég 10 százalékos önerő, azonban ha felújításra, vagy más céllal igényelnénk a hitelt már 20 százalék önerőt kell felmutatnunk, írja a Pénzcentrum.

Első ingatlanvásárlás esetén 80 millió forint az ingatlan értékhatár, lakásbővítés vagy lakéscsere esetében 150 millió forint értékhatárú ingatlant lehet beszámítani. Az 5000 fő alatti települések esetében azonban nincsen ilyen értékhatár. További kedvezmény, hogy az első évben csak tőkét kell majd törleszteni, és ha megszületik a gyermek, akkor a hitelfelvevők egyéves hitelmoratóriumot kérhetnek. Mindezek mellett pedig a második gyermek és minden további gyermek megszületése esetén a tőkéből 10 millió forintot elengednek.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a jövő évi költségvetésben mekkora tétellel számolnak az új konstrukció kapcsán, Csák János elmondta, hogy nincs felső határa az állami programnak, azonban konkrét költségvetési összeget nem árult el a miniszter.

November közepén jöhetnek a részletek

Csák János elmondása szerint a részletszabályok november közepéig lesznek készen, azonban az biztos, hogy akinek már fel van véve a CSOK, annak le kell zárnia a meglévő ügyletét, és csak azután élhet a lehetőséggel. Fontos különbség az eddigi támogatásokhoz képest, hogy

Csák János egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy bár ezt a támogatást az anyák vehetik fel, azonban egy közös otthonhoz a miniszter elmondása szerint két ember, egy anya és egy apa szükséges. A házasság pedig a Babaváró hitelhez hasonlatosan ebben az esetben is feltétel lesz az elhangzottak alapján. Azonban örökbefogadó családokra is vonatkozni fog az új hitel.

Árva gyermekeknek is kell fedél a feje fölé

- összegezte Csák János.

Egy újságírói kérdésre, miszerint lesz-e árfelhajtó hatása a CSOK Plusz bevezetésének az ingatlanpiacon a miniszter annyit felelt, hogy nem számolnak árfelhajtó hatással egyáltalán.

Elítéli az Izrael elleni támadást a kormány

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány foglalkozott az izraeli helyzettel is. Az Országgyűlés elítélta az izrael elleni támadást és elismerték az ország önvédelmi jogát. A miniszter elmondta, hogy a kormány véleménye szerint ebben a helyzetben az a legfontosabb, hogy elsősorban Egyiptomot kell segítenünk, különben újra bevándorlók érkezhetnek Európába.

Gulyás Gergely mindezek mellett azt is bejelentette, hogy a kormány jóváhagyta Krausz Ferenc kutatóintézetének finanszírozását, aminek keretei között a kormány 2023 és 2030 között 75 milliárd forinttal támogatják a projektjét.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kormányinfó

gulyás gergely

csok

csok plusz

csák jános