Milliárdos fejlesztés veheti kezdetét Békéscsabán: itt vannak a részletek

MTI   
  Megosztom
Milliárdos fejlesztés veheti kezdetét Békéscsabán: itt vannak a részletek

Kétmilliárd forintot meghaladó fejlesztésről, a pályázatok benyújtásáról határozott csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés.

A 17 képviselő egyhangú szavazata szerint pályázatot adnak be az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretén belül megjelent két felhívásra.

A közgyűlés döntött arról is, hogy az uniós, Európai Regionális Fejlesztési Alaphoz (ERFA) tartozó Európai Városfejlesztési Kezdeményezéshez is pályázik mintegy 1,2 milliárd forintra "fenntartható turizmusfejlesztési" elképzelésekkel, önerőt legfeljebb 220 millió forint erejéig biztosítanak nyertes pályázat esetén.

Békéscsabán a tervezett fejlesztések az Élővíz-csatorna környékét érintik: új gyalogoshidat építenének; csónakkikötőket és stéget létesítenének; meder menti pihenőhelyeket, horgászpontokat alakítanának ki; hajózható, akadálymentes sétányt és tematikus tanösvényt hoznának létre vízben, víz felett és a partoldalban. Emellett kiegészítő attrakciós elemek (vízjátékok, vízköpők, fényjátékok) telepítése is szerepel az elképzelések között.

A közgyűlésen Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a Modern városok program (MVP) lezárásával kapcsolatos kérdésére elmondta: indokolt az MVP lezárása, hiszen egy mintegy 300 projektet, 4000 milliárd forintot felölelő "nagy fejlesztési időszaknak is kell hogy legyen eleje, közepe és vége".

Elmondta, véleménye szerint Békéscsaba MVP-s programjai közül azok, amelyeknek a Magyar Közlönyben ez év végi teljesítési határidővel jelentek meg (Építők útja, Munkácsy-negyed befejezése és az iparterületekhez kerékpárutak építése), "hamar lezárulhatnak".

A fejlesztések közül a geotermikus energiát felhasználó projektre többletköltség biztosítását kérték talajtani és geológiai problémák miatt. Úgy fogalmazott, tárgyal ezekről az illetékes minisztériummal, reméli, hogy hamarosan pozitív döntés születik. Decemberi ülésén a közgyűlés áttekinti az mvp-s projekteket.

A csütörtöki ülés elején elhangzott, bár a költségvetésben tervezett ingatlaneladási bevételek nem teljesülnek; a helyi iparűzési adó várhatóan 1 milliárd 750 millió forinttal lesz több a tervezettnél, így a költségvetés "stabil". Szarvas Péter polgármester azonban megjegyezte, hogy az energiaárak ismét emelkednek, emiatt "a jövő évi költségvetésben sok a bizonytalansági tényező".

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fejlesztés

békéscsaba