9 milliárdos beruházás valósult meg a vidéki egyetemen: így zajlik majd az egészségügyi képzés

MTI   
  Megosztom
9 milliárdos beruházás valósult meg a vidéki egyetemen: így zajlik majd az egészségügyi képzés

Átadták kedden a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új, uniós támogatással, csaknem 9 milliárd forintból kialakított és felszerelt egészségtudományi képzési központját, amely Banga Ilona biokémikus nevét viseli.

Rovó László rektor az ünnepségen úgy fogalmazott, az elméleti oktatási tömbnek helyet adó egykori sebészeti klinika épülete az orvosképzés legendás helyszíne. Az elmúlt csaknem száz évben olyan beavatkozásokat - köztük az első hazai vesetranszplantációt - végeztek itt, melyek úttörők voltak Magyarországon.

Ki volt Banga Ilona?

Banga Ilona 1906-ban született Hódmezővásárhelyen, egyetemi tanulmányait a szegedi természettudományi karon végezte, majd külföldi tanulmányi utakat követően tért vissza, hogy Szent-Györgyi Albert első számú munkatársa legyen. Fontos szerepet játszott a biológiai oxidáció folyamatát feltáró kutatásokban, melyet Nobel-díjjal ismertek el, majd az izmokat alkotó egyik fehérje, az aktin felfedezésében. 25 közös publikációja jelent meg Szent-Györgyi Alberttel - közölte a professzor.

A 21. század legkorszerűbb technológiáival szerelték fel az épületet

Fendler Judit kancellár felidézte, az SZTE volt az egyetlen olyan orvosképző intézmény, amelynek nem volt elméleti tömbje. Az elmúlt években megtörtént az 1929-ben emelt épület teljes felújítása és funkcionális átalakítása. A 10 ezer négyzetméteres alapterületű épület a tradíciót társítja a 21. század legkorszerűbb technológiájával. Lehetőséget teremt arra, hogy az SZTE egészségtudományi területen tanuló hallgatói, oktatói, rezidens orvosai és szakorvosai, leendő és jelenlegi egészségügyi szakdolgozói a legmodernebb környezetben ismerkedhessenek meg az egészségügyi alap- és szakképzésekben alkalmazott csúcstechnológiákkal.

Az épület pinceszintjén van a gépészet, a földszinten találhatók a közösségi terek, valamint a szimulációs műtő, a magasföldszinten az irodák, valamint egy nagy előadóterem. Az első, második és harmadik emeleten laborok, szimulációs terek, a tetőtérben pedig az állatház és a hozzájuk kapcsolódó egységek működnek. Az épület oktatástechnikai rendszerei lehetővé teszik a gyakorlati oktatások rögzítését, kiértékelését. A hallgatók a szemináriumi termekben ülve is nyomon követhetik a szimulációs műtőkben történő beavatkozásokat. A beruházás kivitelezője az Aktív Kft. volt.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szte

szeged

egészségügy

oktatás

gazdaság

orvosok

szegedi tudományegyetem