Aggasztó hírek érkeztek: több ezer beteg kerülhet veszélybe a spórolás miatt

HelloVidék   
  Megosztom
Aggasztó hírek érkeztek: több ezer beteg kerülhet veszélybe a spórolás miatt

Egyes gyógyászati cikkek esetében egy év alatt drámaian csökkent a betegeknek rendelt eszközök száma, a kormány eredetileg a visszaélések miatt szigorította ezeknek az eszközöknek a felírását.

A Népszava beszámolója szerint idén gyógycipőből 92 ezerrel, speciális sebkötöző anyagokból több mint egymillió darabbal kevesebbet írtak fel a betegeknek, mint tavaly.

Elsősorban azokat az eszközöket érintette a csökkenés, amelyek felírását szakorvosi vizsgálathoz, illetve fotó készítéséhez köti a jogszabály

– írják.

Idén májusban szigorította az állam a gyógyászati segédeszközök felírását, ezután gyógycipőt csak elektronikus vényre rendelhettek az orvosok, és a felírásnál fotót kellett készíteniük a deformált lábról, vagy képalkotó diagnosztikai vizsgálat leletét is mellékelni kell.

Fotóval kell dokumentálni azokat a nehezen gyógyuló sebeket is, amelyek kezeléséhez speciális kötszerre van szükség. A szigorításra azután került sor, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat visszaéléséket tárt fel a gyógyászati segédeszközök piacán.

A bizonyított visszaélések visszaszorítása az eszközgyártók és forgalmazók érdeke is. Ám az adatokból az is látszik, hogy néhány termékcsoportban akár betegek tízezrei nem juthatnak eszközökhöz és előreláthatóan a biztosítónak 10 milliárdos megtakarítása lesz idén

– mondta Rásky László az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Népszavának.

Úgy véli, hogy ahol szakorvosi vizsgálathoz kötik például az eszköz felírhatóságát, amiatt maradhatnak ellátatlan betegek, mert képtelenek időpontot szerezni a szakrendelőbe. Így a rászoruló betegek a szükségesnél sokkal később jutnak el a szakorvoshoz, később kapják meg a számukra szükséges segédeszközöket is.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdagság

egészségbiztosítás

egészségügy

segédeszköz