Nagy változás vár a magyar italgyártókra: tovább nőhet az élelmiszerinfláció?

HelloVidék   
  Megosztom
Nagy változás vár a magyar italgyártókra: tovább nőhet az élelmiszerinfláció?

A hazai italgyártó szövetségek üdvözlik az italcsomagolások visszaváltási rendszerének jövő évi indulását, amivel megvalósulhat az ágazatban a körforgásos gazdasági modell. Az italgyártó és forgalmazó cégeket tömörítő szövetségek az iparág versenyképességének javítása, a forgalom visszaesésének megállítása, valamint az élelmiszer infláció csökkentése érdekében javasolják, hogy a visszaváltási rendszer költségei ne haladják meg a jelenlegi kiterjesztett gyártói felelősségi díj felét. Ez a költségszint felelne meg ugyanis az európai országokban már működő visszaváltási rendszerek terheinek.

A magyarországi italgyártókat tömörítő szövetségek üdvözlik az italcsomagolások visszaváltási rendszerének 2024. évi indulását - írják a gyártók közleményükben. A PET és üveg palackok, alumínium dobozok visszaváltási rendszerének bevezetésével ugyanis 90%-ot meghaladó mértékű szelektív gyűjtést lehet majd elérni, azaz az italcsomagolásoknál megvalósulhat a körforgásos gazdasági modell.

A hazai italcsomagolások is újrahasznosíthatóak

A hazánkban megvásárolható műanyag és üveg italospalackok, valamint az alumínium italosdobozok újrahasznosíthatóak, azaz alkalmasak arra, hogy használat után ismételten palackokká váljanak. A visszaváltási rendszer ezeknek az értékes nyersanyagoknak az elkülönített gyűjtését és újrahasznosítását teszi majd lehetővé. A visszaváltási rendszer által érintett három italcsomagolóanyag fajtából (PET, alumínium és üveg) Magyarországon évente több mint 3 milliárd darab kerül forgalomba.

A kormány november végéig hirdeti ki a költségeket

Hamarosan újabb rendkívül fontos szakaszába lép a visszaváltási rendszerrel kapcsolatos jogalkotás folyamata: 2023. november végéig kell kihirdetni a kormányzatnak a rendszer kialakítását és működtetését finanszírozó díjtételeket, amelyeket az italgyártó cégeknek kell majd megfizetniük.

Az italgyártás versenyképességének javítása, az értékesített mennyiségek 2023-ban tapasztalt jelentős visszaesésének megállítása, valamint az élelmiszer infláció további csökkentése érdekében szövetségeink kiemelten fontosnak tartják a visszaváltási rendszer költségeinek nemzetközi összevetések alapján reális szinten tartását.

Az italgyártók ezért kérik a kormányzat támogatását abban, hogy a visszaváltási rendszerrel kapcsolatos költségeik ne haladják meg az italcsomagolások után jelenleg fizetendő kiterjesztett gyártói felelősségi díj felét. Ez a költségszint felel meg ugyanis a környező országok (Szlovákia, Románia, Lettország) nemrégiben indított visszaváltási rendszereiben fizetendő díjaknak és az európai gyakorlatnak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

csomagolóanyag

gazdaság

környezetvédelem

pet palack

alumínium

élelmiszerinfláció