Nincs könnyű dolga most a magyar gazdáknak: sokan termelnék ezt búza helyett

Agrárszektor   
  Megosztom
Nincs könnyű dolga most a magyar gazdáknak: sokan termelnék ezt búza helyett

A klasszikus szántóföldi növénytermesztés válsága újból rámutat arra, hogy Magyarországon nagyobb fantázia rejlik a zöldség- és gyümölcstermesztésre. A kézenfekvőnek tűnő váltáshoz ugyanakkor komoly kihívásokkal kell megküzdeni – derült ki az Agrárszektor konferencia kertészeti szekciójában.

A kertészet tudásintenzívebb terület, amely ráadásul komoly beruházásokat és fejlettebb öntözést is igényel. Az élelmiszeriparral karöltve ugyanakkor jobb jövedelmezőség és magas hozzáadott érték érhető el, így a kihívások ellenére nem szabad lemondani az előrelépés lehetőségéről.

Az ágazat szereplőinek reagálniuk kell a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaira, fajtaváltást kell végrehajtaniuk és alkalmazniuk kell a modern gazdálkodást meghatározó, korszerű precíziós és digitalizációs eljárásokat is a zöldség-és a gyümölcstermelésben egyaránt. Az Agrárszektor konferencián a témában megrendezett szekció áttekintette a kertészeti ágazat piaci helyzetét és esélyeit, illetve a termelés és a feldolgozás következő időszakban várható fejlesztési és finanszírozási lehetőségeit.

A szakértők elemezték a zöldség- és gyümölcspiacot érintő fogyasztási és kereskedelmi trendeket, illetve a hatékonyabb piaci szereplést lehetővé tévő integrációs, összefogási lehetőségeket is. A szekcióban a felszólalók olyan kérdésekre keresték a választ, mint a klímaváltozás elleni védekezés lehetőségei, a fajtaválasztás, valamint a szükséges beruházások, az élelmiszeriparral kialakított kapcsolat és a jövedelmezőség.

Sokat tanulhatunk az űrtechnológiától is

Nem mindennapi témában tartott előadást Fári Miklós Gábor, a Debreceni Egyetem MÉK, Alkalmazott Növénybiológiai Tanszék professzor emeritusa. A prezentáció „Az űrkertészet hajnala Magyarországon – Nem utópia és science-fiction” címmel a kertészeti termelés jövőjéről szólt.

A vertikális, a zárt környezetű űr-mezőgazdaság és az ellenőrzött körülmények között történő földi mezőgazdaság kérdéskörét vizsgáló előadás kitért arra, hogy a téma Hollandiában már komoly érdeklődést vált ki a kérdés. A kertészet és az űrkutatás kapcsolata oda-vissza tanulást jelent, amely olyan témákat érint, mint a körforgásos gazdálkodás. A jelenlegi 9 százaléknyi körforgásos termelés űrkörülmények között 99 százalékos lehet.

Az új típusú technológiáktól a kertészeti ágazat a hulladékgazdálkodás, a robotika, a mesterséges intelligencia és a téroptimalizálás terén is átvehet megoldásokat. Az űrkutatás ugyanis ezen a területen messze a földi termesztés előtt jár, a különböző űrügynökségek tervei szerint 2052-ig űrbázisokat hoznának létre, amely magában foglalja a kertészeti termesztést is.

A programok nem teljesen újkeletűek, az űrbéli körülmények közötti termesztéssel kapcsolatban már 1946 óta folynak kísérletek, amelyek később megalapozták a vertikális termesztés módszereit is.A megoldások adaptálása azért lehet jótékony a földi kertészeti ágazat számára is, mert hatékonyságot és fenntarthatóságot egyaránt jelent.

Klímaváltozás és piaci problémák

Az előadást követő kerekasztal-beszélgetésben a résztvevők az ágazat problémáira és a kitörési lehetőségekre helyezték a hangsúlyt. A kihívások között az egyik elsődleges tényező a megváltozó éghajlat.

A klímaváltozás hatására a szélsőséges időjárási események száma és az ebből fakadó kártétel mértéke megnőtt, valamint új kártevők és kórokozók is megjelentek, valamint az életmódjuk is megváltozott

– mondta el a fórum során Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke. Hozzátette: ellenállóbb fajták segítenének, de a piac mindezekre a kihívásokra nincs tekintettel, a lehető legjobb minőséget a legalacsonyabb áron keresi. Ezért a kertészet feladata, hogy az adott növényből a genetikai lehetőségei szerinti maximumot kell kihozni.

Ez technológiai megoldásokkal érhető el, a változás lényege tehát az, hogy sokkal drágábban tudnak termelni az ágazati szereplők. Aki ezt nem tudja teljesíteni, az nem tud a jövőben termelni.

Eltűnő fajok és piaci kockázat

A klímaváltozás a munkaerőhiánnyal párosulva máris visszaszorított fajokat a kertészeti termelésben. A kevéssé munkaigényes, gépesíthető feketeribizli a klímát nem bírja, ezért eltűnt, a munkaerőhiány miatt pedig eltűnt a málna, de visszaszorult a brokkoli és a karfiol termesztése is. Ezeket szabadföldi termesztésben már nem lehet nyereségesen termelni, fóliasátras körülmények között még igen, de ennek nagyon komoly tőkeigénye van.

Komoly gondot okoz az élelmiszeriparnak a klímaváltozás, mert a stabilitást, a kiszámíthatóságot veszélyezteti, végső soron a vevők kiszolgálását

– jelentette ki a kerekasztal-beszélgetésben Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatóságának elnöke. Fontos változás az is, hogy a magyar termékek korábbi vevői exportországokká váltak, erre példa a csemegekukorica esetében Lengyelország. Gazdasági szempontból tehát a bizonytalanság mellett piaci kockázatokat is hordoz.

Komoly feladat a növényvédelem

A klímaváltozás máris hozott technológiai változásokat, ám fontosabb, hogy a növényvédelem kérdésére hogyan hat a folyamat, párosulva a szóba jöhető szerek kivonásával – vetette fel Sira Márk, a KITE Zrt. kertészeti üzletág-igazgatója. Hozzátette:

Ebben a kutatóintézeteknek és az ágazati szereplőknek egyaránt van feladatuk, amely óriási kihívást jelent.

Az átlaghőmérséklet-emelkedéssel a különböző fajták termelési területe egyre északabbra húzódik, így előtérbe kerülhetnek az eddig mediterrán termesztésre jellemző fajok, így a paradicsom. A zöldborsó optimuma néhány év múlva sokkal rövidebb időszakra koncentrálódik – mondta el Szőke-Kis Zoltán, egyéni vállalkozó, szántóföldi zöldségtermesztő. Hozzátette:

Az új betegségek, kártevők elleni védelemben a genetika, a nemesítés játszhat kulcsszerepet. Ebben a kérdésben – amennyiben a jogi háttér meglesz hozzá – Magyarországon is el lehet gondolkodni a GMO-fajták termesztésén.

A kertészet strukturális problémáiról szólva Apáti Ferenc megjegyezte: a legnagyobb gond a zöldség-gyümölcs ágazatban az, hogy szinte csak külföldi fajtákkal termelünk. Ennek oka, hogy a piac által elvárt minőségi paramétereket ezek a fajták hozzák, ezeket ugyanakkor nem a hazai klimatikus viszonyokra tekintettel szelektálják. Kijelentette:

Ezért nagy kár, hogy a magyar fajtanemesítés gyakorlatilag megszűnt az elmúlt két évtizedben. Ennek érdekében újra kell indítani a fajtaadaptációs kísérleti állomásokat. Ha ugyanis nem tudunk tesztelni, minden termelés csak vakrepülés.

Válthatunk kertészetre, de nem olyan egyszerű

A klasszikus szántóföldi növénytermesztés kedvezőtlen piaci viszonyai mellett adódna a kérdés, hogy mennyien tudnak átállni ehelyett a szántóföldi zöldségtermesztésre, ám ez a váltás korántsem egyszerű, nagyon komoly szaktudást igényel

– fejtette ki Szőke-Kis Zoltán, aki elismerte, hogy a lehetőség adott. A konvencionális növénytermesztés ugyanis el fogja veszíteni a versenyt – tette hozzá.

A szántóföldi növénytermesztésben el kell fogadni, hogy a piac szabályoz, az ország előtt egyetlen kiút van: a kertészet

– szögezte le ezzel kapcsolatban Losó József. A magasabb hozzáadott érték az élelmiszeriparral karöltve lehetőségeket tartogat – fogalmazott. A cégvezető ugyanakkor óva intett mindenkit attól, hogy feldolgozói partnerség nélkül belevágjon ilyen termelésbe, az élelmiszeripari kapcsolat ugyanakkor kiszámíthatóságot jelent. Összességében komoly invesztíciók kellenek az ágazatban és a kapcsolódó iparban.

Ehhez a váltáshoz komoly szaktanácsadói hálózat és öntözés-korszerűsítés is kellene, a változáshoz mindezek elengedhetetlenek lennének

– jegyezte meg Sira Márk.

A váltás a szántóföldi zöldségtermesztésre lehetséges leggyorsabban, de ehhez a gépparkot is módosítani kell – tette hozzá Apáti Ferenc, aki egyetértett abban is, hogy a gyümölcs- és zöldségtermesztés tudásintenzív és sokkal több szakértelmet igényel, mint a gabonatermesztés. Összességében azzal egyetértett ő is, hogy a kedvező irányt ki kell használni az ágazat javára.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

mezőgazdaság

szántóföldi növények

búza

zöldségek