Nem is gondolnád, mit építenek hátrányos helyzetű kistelepüléseken: itt vannak a részletek

MTI   
  Megosztom
Nem is gondolnád, mit építenek hátrányos helyzetű kistelepüléseken: itt vannak a részletek

Huszonegy új szociális naperőmű épül nehéz helyzetű kistelepülések külterületén a Felzárkózó települések program részeként, a létesítmények által termelt energia árával kétezer háztartás fűtéséhez járul majd hozzá a program - közölte a létesítmények leendő üzemeltetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

A tájékoztatás szerint a beruházás több helyszínen is a végéhez közeledik. Az ország első szociális naperőműve 2020-ban Tiszabőn kezdte meg működését, a falu határában egyhektárnyi területen összekapcsolt napelemek azóta több mint hetven család fűtésének költségeit fedezik minden télen.

Azt írták, a Felzárkózó települések program részeként 2023 őszén 20 helyszínen 21 minierőmű kialakítása kezdődött meg. Az európai uniós forrásból most épülő mini naperőművek helyszíne

A létesítmények üzembe helyezése után a naperőművek által értékesített energia ára egy szociális alapba kerül, amely a következő téltől kezdődően mintegy kétezer rászoruló család fűtéséhez ad jelentős támogatást, amelyre az ország 300 legszegényebb településén élő családok pályázhatnak majd.

A telephelyek kialakítása és az összekapcsolt napelemek kihelyezése után számos helyszínen már a munkálatok utolsó fázisánál tart az építkezés, a kábelek behúzása, a napelemek által termelt egyenáramot váltóárammá alakító inverterek beépítése, illetve a hálózati csatlakozások kialakítása zajlik ezekben a hetekben

- ismertette a szeretetszolgálat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mgyar máltai szeretetszolgálat

naperőmű

hátrányos helyzetű települések