Kiderült, mit tartanak fontosnak a magyar vállalkozók: így kímélik a környezetüket

MTI   
  Megosztom
Kiderült, mit tartanak fontosnak a magyar vállalkozók: így kímélik a környezetüket

A magyarországi vállalatok 97 százaléka részben vagy teljesen egyetértett azzal, hogy a mostani gazdasági nehézségek miatt még inkább szükséges lesz a fenntartható, megújuló, alternatív energiaforrások használata - derül ki a K&H fenntarthatósági indexét megalapozó kutatásból, amelynek eredményeit pénteken juttatták el az MTI-nek.

A közlemény idézte Suba Leventét, a K&H fenntarthatósági vezetőjét, aki elmondta, hogy a vállalatok környezeti fenntarthatóság iránti attitűdje sokat javult, de a szándék és a tettek között egyelőre nagy a szakadék. Zöld energiát például jelenleg a vállalatoknak csupán fél százaléka vásárol, pedig ez az egyik legkézenfekvőbb tevőleges hozzájárulás a karbonlábnyom csökkentéséhez - ismertette a szakember.

Kevesebb a környezetóvó tevékenység

Rámutattak, hogy nem csupán a megújuló energiaforrások felhasználása csökkent a megkérdezett vállalatok körében, de lényegében minden olyan tevékenység mérséklődött, amely valamilyen formában a környezet megóvását célozza. Példaként említették, hogy kevesebb figyelmet fordítottak az energiatakarékosságra, az ingatlanok hőszigetelésére, a veszélyes hulladékok kezelésére, környezettudatos termékek fejlesztésére, általában a környezetbarát tevékenységre. Egyedül a cégek papírfelhasználásánál mutatható ki folyamatos csökkenés, ami érzékelhetően enyhíti a környezetterhelést.

Milyen eredmények jöttek ki?

A K&H 2022 tavasza óta közli a fenntarthatósági indexet. A negyedik féléves adatgyűjtés 2023. október 9. és 31. között történt. A K&H 360 olyan közepes és nagyvállalat fenntarthatóságért felelős képviselőjét kérdezte meg telefonon, amelyek éves árbevétele meghaladja a 300 millió forintot. A 48 kérdésből álló kérdéssorból öt alindexet hoztak létre, ezek súlyozott átlagából képezik a K&H fenntarthatósági indexet, amely ezúttal 39 pontot ért el. Ez az érték ugyan 1 pontos emelkedés az előző félévhez képest, de még mindig nem éri el az egy évvel ezelőtti 40 pontos szintet.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

környezetvédelem

kutatás

zöldenergia

vállalkozók

gazdaság

fenntarthatóság