Bajban az agrárium? Több ezer tonna külföldi fűszer ömlik Magyarorszára

Agrárszektor   
  Megosztom
Bajban az agrárium? Több ezer tonna külföldi fűszer ömlik Magyarorszára

Bár Magyarországon a fűszerpaprika termesztésének nagy hagyománya van, az utóbbi évekre a folyamatosan csökkenő termőterület és termésmennyiség volt jellemző. Emiatt pedig jelentősen megugrott a külföldről behozott fűszerpaprika aránya.

Míg 2021-ben megközelítőleg 15 ezer tonna fűszerpaprikát takarítottak be itthon, tavaly ez már csak 11 ezer tonna fűszerpaprika volt, a termőterület pedig az utóbbi öt évben mintegy megfeleződött, idén mindössze 1000 hektáron termesztették ezt a növényt, amint arról az Agrárszektor korábban beszámolt.

Az Agrárminisztérium lapnak azt is elmondta, hogy az ország fűszerpaprikából nem önellátó: 2022-ben az itthon megtermett mennyiséghez képest mintegy 30%-nyi, 3300 tonna őrölt fűszerpaprikát importáltak Magyarországra, a 2023-as adatok alapján pedig csak júniusig 1900 tonna áru érkezett külföldről. A 2015 és 2022 közötti időszakban az import mennyisége enyhén növekvő tendenciát mutatott, de jellemzően 2900 és 3800 tonna között alakult. A legtöbb fűszerpaprikát, 1650 tonnát Spanyolországból importálta Magyarország 2022-ben, ezt követte Kína, ahonnan 830 tonna érkezett, Szlovéniából pedig 330 tonna áru jött be az országba.

De miért keverik a hazait az importtal?

Sok fűszerpaprika csomagolásán az látható, hogy az valójában több országból származó áru összekeverve. Ennek okát illetően az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elárulta, hogy az árra érzékeny fogyasztói kör az importból származó olcsóbb paprikát, illetve az ezek felhasználásával készült keverék termékeket is keresi, a keverés hatására ugyanis fajlagosan csökken a paprika ára.

Amennyiben több termőhelyről származik a felhasznált fűszerpaprika, akkor az adott termőhelyről származó fűszerpaprika mennyiségének csökkenő sorrendjében szükséges feltüntetni a termőhelyeket, egyúttal jelölve az adott termőhelyekről származó fűszerpaprika tömegszázalékban kifejezett mennyiségét is: például Magyarország (70%), Spanyolország (20%), Kína (10%).

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

fűszerpaprika

import

kína