Tippeljetek, mi kiszámoltuk: hány év mire összejön egy vidéki melósnak egy új fapados Suzuki?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Tippeljetek, mi kiszámoltuk: hány év mire összejön egy vidéki melósnak egy új fapados Suzuki?

A KSH adatai alapján hatalmas a bérolló Magyarországon: tízszeres a bérkülönbség az ország legjobban és legrosszabbul fizetett nemzetgazdasági ágai között.Sokaknak egy élet munkája is kevés a legfapadosabb új kocsihoz. A Pénzcentrum most kiszámolta, kinek hány évig kellene csak egy új autóért robotolnia.


 


 

Mialatt Tolnában a legjobban kereső dolgozók több mint nettó 1 millió forintot vittek haza átlagosan 2023. első félévében (szellemi munka), a legrosszabbul fizetett magyar dolgozók átlagfizetése alig haladja meg a 100 ezer forintot - Borsod és Szabolcs megyékben is az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók keresnek ilyen keveset fizikai munkájukkal.

Az első féléves béradatokból az is kiderült, hogy átlagosan a budapesti székhelyű munkahelyeken keresték a legtöbbet, több mint havi 453 ezer forintot, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyeiek nettó 262 ezret vihettek haza átlagosan. Az országos nettó átlagkereset ebben az időszakban kicsit több mint 370 ezer forint volt.

Most a KSH kereseti adatai alapján a Pénzcentrum azt is megnézte, hogy az egyes dolgozók hány havi bérét emésztené fel egy-egy új autó megvásárlása.

  • A jelenleg legolcsóbban megvehető új autó Magyarországon a Mistubishi Space Star, ami 4 440 000 forintba kerül jelenleg a legfapadosabb kivitelben.
  • A magyarok kedvenc autója sem maradhat le a listáról, ami a Suzuki S-Cross, ami most legkevesebb 7 500 000 forintba kerül.
  • A toplistákon szintén jól szereplő Skoda Octavia, amely 9 150 000 forintba kerül.
  • A belépő-luxuskategóriából a 3-as BMW legolcsóbb változatát, ami 15 750 000 forint.
  • Nem maradhatott ki a leggyorsabb Tesla sem, a Model S Plaid ma 43 599 900 forintért kapható.

És a végére már csak a szórakozás kedvéért megnézték azt is, hogy egy átlagembernek mennyit kell dolgoznia a dúsgazdag Jákob Zoli legújabb szerzeményéért: a Ferrari első SUV-ja, a Purosangue kb. 200 millió forintba kerül - legalábbis a körömkirály kb. ennyiért vásárolta újonnan.

Nem túl életeszerű, de az egyszerűsítés miatt a számításban a lap azt vette alapul, hogy az egyes dolgozók a bérüknek 100 százalékát félre tudják tenni új autóra, hitelbe nem akarnak keveredni...

Egy élet munkája kevés a legfapadosabb új kocsihoz

Mint a Pénzcentrum számításaiból végül kiderült, a legrosszabbul keresőknek több mint 3,5 évnyi fizetését tenné ki a legfapadosabb új autó is, amit Magyarországon meg lehet venni. A borsodi egészségügyi és szociális dolgozóknak nagyjából 6 évnyi fizetést kellene félretenni Magyarország 2023-as kedvenc autójáért, Jákob Zoli új Ferrari terepjárójához pedig nemhogy egy, de két élet is kevés lenne: majdnem 161 évnyi bérüket kellene féretenni hozzá. De a realitások talaján maradva inkább szorozzuk meg a fenti értékeket 10-zel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

új autó

új autó árak