Ez fájni fog rengeteg magyar melósnak: kettészakadt a vidék, erre sokan nem számítottak

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ez fájni fog rengeteg magyar melósnak: kettészakadt a vidék, erre sokan nem számítottak

A munkanélküliség egyre nő, a munkáltatók pedig egyre nehezebben találnak szakképzett munkavállalót. Ezzel párhuzamosan a dolgozók egyre óvatosabbak, inkább megalkuvást választják, hogy az addigi életszínvonalukat fenntarthassák. A helyzetük pedig sajnos 2024-ben sem lesz sokkal könnyebb a Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértők szerint.

A 2023-as gazdasági mutatók szinte mindegyike mínuszt mutat, így a recesszió tagadhatatlan, amit a magas inflációs környezet, a magas kamatok is nehezítettek. Ez nem csak magyar jelenség, ám a mértéke az Európai Unión belül Magyarországon volt az egyik legnagyobb. Sikerült ugyanakkor a foglalkoztatottak számát növelni, miközben az inaktívak száma is csökkent. Látszólag csökkent az elmúlt évek munkaerőpiaci feszessége is, közel 25 százalékkal csökkent az álláshelyek száma 2022-höz képest - írta a Pénzcentrum.

Mindeközben a bejelentkezők száma fokozatosan nőtt és már olyan szakmák képviselői is megjelentek a munkaerőpiacon álláskeresőként, akiket évek óta nem lehetett, csak fejvadászattal találni a piacon – foglalta össze a tavalyi év legfontosabb munkaerőpiaci tendenciáit Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója. Utóbbi kapcsán megjegyezte, a jelenség oka, hogy az elmúlt években tapasztalható válságból, válságba haladó recessziós hullám teljesen kimerítette a vállalkozások egy részét, ezért a legtöbb cég már nem töltötte be a nyitott pozícióit, leállította a fejlesztéseit, illetve egyesek odáig merészkedtek, hogy kisebb csoportokat is elkezdtek elbocsátani. A legrosszabbul persze azok a cégek jártak, amelyek nem is élték túl a 2023-as évet.

Emellett a szakember szerint egy komoly reálbércsökkenéssel is számolni kellett 2023-ban, aminek megállítása a statisztikák szerint mostanra sikerült ugyan, de a munkavállalók ezt nem így érzik. Ez pedig azért is fontos, mert a Trenkwalder tavalyi felmérése szerint a magyar munkavállalók mobilitási készsége nagyban függ a reáljövedelmüktől.

Végül a tavalyi évvel kapcsolatban Nógrádi József elmondta azt is, összességében

Továbbá emelkedett a külföldre vándoroltak, illetve, hazai lakcímmel rendelkező, de külföldön foglalkoztatottak száma is. Magyarul egy csökkenő népességszám mellett növekszik ugyan a foglalkoztatottak aránya, azonban a magasabban kvalifikáltakat elszívja a nemzetközi piac, miközben az alacsonyabb képzettséggel bírók nem képesek betölteni a nyitott pozíciókat, mivel vagy nincs hozzá megfelelő képzettségük, vagy mert nem elég motiváltak. Így nem tudják felvenni a versenyt a külföldi, jellemzően „harmadik országból” érkező munkavállalókkal.

Rengetegen dolgoznak nyugdíj mellett is. A tavalyi mutatók szerint így is az 55–64 évesek körében tovább nőtt a foglalkoztatottság, már 70,0 százaléknyian dolgoznak, amihez hozzájárult a nők nyugdíj melletti munkavállalása is.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdaság

pénzcentrum

munkanélküliség

foglakoztatottság