Itt a magyar vidék aggasztó látlelete: a kisvárosok többsége hanyatlásnak indult

Népszava   
  Megosztom
Itt a magyar vidék aggasztó látlelete: a kisvárosok többsége hanyatlásnak indult

Szegény térségben lévő, apró borsodi falvak is bekerültek a legtöbbet fejlődő községek közé. Döbbenetes viszont, hogy az Egyensúly Intézet vizsgálata szerint a magyar kisvárosok többsége nem előre, hanem hátra halad - írta a Népszava.


 

Az Egyensúly Intézet 53 indikátor, jelzőszám alapján kutatta a magyarországi települések fejlettségi szintjét. A budapesti kerületek és a megyeszékhelyek mellett külön kategóriába kerültek a 15 ezer lakosnál nagyobb és kisebb városok, valamint az 5000 fő alatti települések. Olyan statisztikai adatokat vettek alapul, amelyek minden évben rendelkezésre állnak és számszerűsíthetően megmutatják egy adott település fejlettségét (infrastruktúra, jövedelmi helyzet, iskolázottság, internetes hozzáférés, orvosi ellátás, közlekedés, új építésű ingatlanok száma és így tovább).

Budapest után a megyeszékhelyek fejlődtek leginkább 2014 és 2021 között – derült ki az Egyensúly Intézet számításából, amelyet részletesen a Népszava mutatott be. Ezekben kivétel nélkül előrelépést mértek 2014 óta. A közepes méretű városok közül – azokat számolták ide, ahol 15 ezernél többen élnek, de nem megyeszékhelyről van szó – 26 fejlődött, 42 pedig nem, a 15 ezresnél kisebb 260 városnak pedig a 60 százaléka visszafejlődött.

Ennek részben az is az oka, hogy a budapesti agglomeráció és a Balaton környéke javítja a mutatókat, de a pechesebb helyeken lévő falvak jókora része is javítani tudott 2014-es állapotához képest. Így jöhetett ki az az első ránézésre egészen meglepő eredmény, hogy

Ez persze annyit jelent, hogy például Tornakápolna a lista legvége környékéről a kistelepülések fejlettségi rangsorának ezredik helye felé jött fel.

Az abszolút listán nincsenek nagy meglepetések: az ország legfejlettebb helye a budapesti kerületek közül a pesti Belváros lett, a megyeszékhelyek közül pedig Székesfehérvár került az első helyre. A legfejlettebb közepes méretű város Budaörs, a kisvárosok között Balatonfüred lett az első, a kistelepülések közül pedig Hévíz.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fejlettség

fejlődés

megyeszékhely