Az éj leple alatt újabb különadót vetett ki a kormány: ennek is mi isszuk meg a levét?

HelloVidék   
  Megosztom
Az éj leple alatt újabb különadót vetett ki a kormány: ennek is mi isszuk meg a levét?

A 2023-ra bevezetett gyógyszergyártói különadó mellett ez évtől extraprofitadót is beszednek. Igaz, az előbbi levonható lesz az utóbbi összegből - írja a hvg.hu.


 


 

A csütörtök este megjelent kormányrendelet érvényben tartja, hogy a helyi iparűzési adó alapja után a gyógyszer- és gyógyszeralapanyag-gyártóknak különadót kell fizetniük: ez az adóalap 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,5 százalék, 50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 1,5 százalék, 150 milliárd forintot meghaladó része után pedig 4 százalék. Ez a 2023-as – 1, 3 és 8 százalékos – adókulcsok fele - írja a hvg.hu .

Csakhogy most ehhez hozzájön egy új extraprofitadó: ugyanazon adóalap 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,5 százalék, 50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 4 százalék, 150 milliárd forintot meghaladó része után pedig 7 százalék. De a kétféle adót nem kell teljes egészében befizetni: „az adóévre fizetendő gyógyszergyártói különadót – legfeljebb annak összegéig – csökkenti a gyógyszergyártót gyógyszergyártói extraprofitadó címén az adóévre terhelő összeg” .

Most akkor ki jár rosszul?

A témával a Portfolio is részletesen foglalkozik, a lap szerint a gyógyszergyártók azonban nem járnak rosszabbul. Ahogy az összefoglalóban megjegyzik:

Első ránézésre a gyógyszergyártóknak lehetne ez kellemetlen meglepetés, ugyanis a kormány a gyógyszergyártói különadó mellé bevezeti a gyógyszergyártói extraprofitadó fogalmát, melyeknek a kulcsa dupla akkora, mint az eddigi különadóteher kulcsai. A speciális szabályok miatt azonban tulajdonképpen a gyártók nem járnak rosszabbul a módosítások nyomán, az adófizetési kötelezettségük nem változik (így a költségvetés bevétele sem), viszont már nem az adózás előtti eredményüket terheli nagyrészt az új adó, és az új adót már be tudják számolni a globális minimumadóba. Jóval kisebb mértékben a biztosítók pótadóján is változtatott a kormány.

A Portfolio teljes cikke ITT olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyógyszer

különadó

kormány

magyar közlöny