Hatalmas költekezésbe kezd Kondoros: 700 millió forint ment a településnek

MTI   
  Megosztom
Hatalmas költekezésbe kezd Kondoros: 700 millió forint ment a településnek

Több mint 700 millió forintból valósíthat meg négy fejlesztést a Békés vármegyei Kondoros - közölte Ribárszki Péter polgármester.

A támogatásokat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből nyerték el.

Az Idősek Klubja energetikai fejlesztése (homlokzat- és födém hőszigetelése, külső nyílászárók cseréje, új hőtermelő berendezés telepítése, a meglévő világítótestek LED-es izzókra történő cseréje, napelemes rendszer telepítése) már el is készült; erre 69 millió forintot nyertek el. A 260 négyzetméteres épület több mint 15 éve nem esett át energetikai felújításon

- jegyezte meg a városvezető.

A mintegy 4 500 lakosú város számos helyszínén fejlesztik a csapadék- és belvízhálózatot 118 millió forintból. A nyílt közbeszerzési eljárást lefolytatták, a nyertes gyomaendrődi Arany Talaj Bt.-vel aláírták a szerződést, tavasszal kezdődhet a munka, amelyet 2025 májusának végéig kell befejezni.

Szintén eddig kell megépíteni csaknem 1,5 kilométernyi kerékpárutat, amelyre 336 millió forintot nyert el a település. Folytatnának egy külterületi kerékpárutat a Batthyány-Geist-kastély bekötő útjáig; és belterületen is több szakaszon épülne kerékpársáv illetve kerékpárút. Ribárszki Péter elmondta, a tervek elkészültek, azokat még jóvá kell hagyni, hogy a közbeszerzést kiírhassák.

A település 200 millió forintot nyert a Csabai úti óvoda fejlesztésére, amelyet a pályázati dokumentációk szerint 2025 márciusáig kell elvégezni. Lefolytattak egy feltételes közbeszerzési eljárást, ám a beérkező ajánlatok magasabbak lettek a rendelkezésre álló összegnél, ezért most átdolgozzák a műszaki tartalmat

- mondta.

Kifejtette, az önkormányzat már megvásárolt egy telket, az azon lévő ingatlan bővítésével szeretnék komfortosabbá tenni az óvodát. Jelenleg a 6 csoportszoba 2 épületben helyezkedik el, a csoportszobák méretei eltérőek, többségük szűkös. A beruházással valamennyi csoportszoba alapterülete megnőne, emellett további fejlesztő helyiségeket is kialakítanának. Ribárszki Péter reményét fejezte ki, hogy még idén valamennyi fejlesztés esetén alá tudják írni a kivitelezési szerződést, és elkezdődnek a munkálatok.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fejlesztés

békés megye

kondoros