Boldog nőnapot! Még ezen a területen is hátrányban vannak a magyar nők

Pénzcentrum   
  Megosztom
Boldog nőnapot! Még ezen a területen is hátrányban vannak a magyar nők

Magyarországon még mindig divat megünnepelni a nőnapot a munkahelyeken. Az ünnepet és a hozzá tartozó gesztusokat azonban egyre több támadás éri, mondván elleplezi a társadalmunkban még mindig jelenlévő komoly egyenlőtlenségeket nők és férfiak között. Pedig lehet ezt jól is csinálni, a Pénzcentrumnak nyilatkozó vállalati pszichológus szerint, jó ha a kezdeményezés mögé olyan férfiak állnak, akik hitelesek a női dolgozók előtt, sőt az sem hátrány, ha az ünnepléssel töltött időt nem kell utána bedolgozniuk a hölgyeknek - írta a Pénzcentrum.

A nemzetközi nőnap a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartanak. Az elmúlt évtizedek során az ünnephez mind a magánéletben, mind a munka világában olyan általános gesztusok rögzültek, mint például a virág-, bonbonadás, vagy az egyéni, csoportos köszöntés. Az idő előrehaladtával azonban ezek a rögzült metódusok elkezdtek repedezni, és az ünnep kapcsán megjelentek olyan kritikák, miszerint a nőket ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni voltaképpen képmutatás. És az ilyesfajta ünneplés igazából csak elfedi azokat a valós problémákat, amik modern világban mind a magánéletben, mind a munkaerő világában továbbra is érintik a nőket.

Hiába ugyanis az öreg kontinensen van a legnagyobb egyenlőség férfiak és nők között az összes kontinenst figyelembe véve, a jelenlegi fejlődési ütem mellett az előrejelzések szerint 67 év kellene ahhoz, hogy elérjük a férfiak és nők közötti teljes egyenjogúságot. Magyarországon ráadásul az európai helyzetnél rosszabbak a kilátások, nagyok például a fizetésbeli különbségek, de a legaggasztóbb mégis az, hogy a nők politikai képviselete terén közelebb állunk Afganisztánhoz (ahol semmilyen politikai képviselete sincs a nőknek), mint például Szlovákiához vagy Nigerhez úgy, hogy ezek az országok sem tündökölnek a nők politikai érdekérvényesítésében - írta a Pénzcentrum.

Mészáros Nóra szakpszichológus szerint a törekvések ellenére a nőnap ünneplésének ellentmondásos megítélésében a nemi egyenlőtlenségek vagy éppen a munkahelyi diszkrimináció nagyon is fel szoktak merülni. Ugyanakkor az is igaz, hogy azokon a munkahelyeken, ahol tartják, a nőnap ünnepnap, így nem az ünneprontás a cél. Mégis a pszichológus szerint a hitelesség az egyetlen arany középút. A köszöntés alkalmával ugyanis nagy lehet a kísértés a túlzó kommunikációra, ígéretekre.

Éppen ezért a munkáltató vállalásait „a kevesebb több” jegyében javasolt megfogalmazni

- nyomatékosított a szakpszichológus. Ha például a szervezetben van még fejlesztenivaló a nőket érintő kérdésekben, akkor a távlati célok megerősítése mellett az elindulás vagy továbbhaladás konkrét lépéseire érdemes helyezni a fókuszt. A nőnap apropóján egyébként a társadalmi kérdésekkel való foglalkozás jó gyakorlataként említhetők a témához kapcsolódó filmvetítések vagy nyilvános panelbeszélgetések szervezése. Sőt, Mészáros Nóra szerint nagyszerű lehetőség továbbá a nőnapot megelőzően olyan konferenciákra, szervezetközi találkozókra delegálni a döntéshozókat, melyekről inspirációval, hiteles munkaerőpiaci információkkal, konkrét útravalóval térhetnek vissza saját szervezetükbe.

A cikk folytatása a Pénzcenrumon olvasható, ITT.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

nőnap

nőnapi virág