Fontos változásra hívja fel a figyelmet a Nébih: ezeket a gazdákat fogja érinteni

HelloVidék   
  Megosztom
Fontos változásra hívja fel a figyelmet a Nébih: ezeket a gazdákat fogja érinteni

Adategyeztetést kezdeményez a napokban a Nébih a szarvasmarhát, juhot és kecskét tartó gazdaságoknál az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszer (ENAR) adatainak áttekintése és javítása érdekében. A folyamat elsődleges célja a hamarosan induló 2024. évi egységes kérelmezés keretében igényelt, állatlétszámhoz kötött támogatások problémamentes lehívása és az uniós szabályokból eredő szankciók megelőzése.

Az állatlétszámhoz kötött támogatások kifizetésének alapját biztosító nyilvántartások naprakészsége kiemelt jelentőségű a támogatások jogszerűségének vizsgálatakor. Az uniós forrásból finanszírozott termeléshez kötött támogatásokra vonatkozó közösségi szabályok ugyanis előírják a gazdálkodó tenyészetében lévő állatállománynak a szarvasmarha/juh ENAR rendelet szerinti jelölését, nyilvántartását és az adatok határidőre történő bejelentését. A 2021-ben pontosított uniós szabályozás és egyértelművé tett elvárások miatt a határidőn túl történt bejelentések az adott egyed támogathatóságának elvesztéséhez vezethetnek megfelelő lépések hiányában.

A 2022. évi kérelmek, valamint alacsonyabb számban ugyan, de a 2023. évi kérelmek esetében is több gazdálkodó esett el a támogatástól a határidők elmulasztása miatt. Ezért olyan megelőző intézkedések váltak szükségessé, amelyek lehetővé teszik, hogy a gazdálkodók már a kérelmezési időszak kezdete előtt javíthassák a nyilvántartásukban szereplő állatok adatait. A kérelem benyújtási időszakot – a hízott bikatartás, valamint az anyajuhtartás esetében pedig a birtokon tartási időszak kezdetét – megelőzően a nyilvántartások rendezése negatív következmények nélkül elvégezhető az uniós szabályok keretei között.

Az adategyeztetés elvégzésével a gazdálkodók sokat tehetnek azért, hogy az egységes kérelem felületen megjelenő, ún. megszemélyesített kérelmekben az állataik adatai naprakészek legyenek, és a kérelembenyújtó felületen csak a potenciálisan jogosult állatok szerepeljenek. A jobb minőségű kérelmek így nemcsak a szankciók elkerüléséhez járulnak hozzá, hanem a tervezhető gazdálkodáshoz is.

Fontos, hogy az adategyeztetésnek idén kizárólag a szarvasmarha, valamint juh- és kecskefélék vonatkozásában kell eleget tenni. Az egyeztetés határideje 2024. március 31., ugyanakkor a gazdálkodók, illetve az őket segítő köztes szereplők az év bármely szakában frissíthetik, aktualizálhatják a nyilvántartásban szereplő adatokat.

Az adategyeztetést az állattartó vagy az általa megbízott személy, az ENAR felelős, a területi felelős, a kapcsolattartó személy, az ENAR koordinátor, a körzeti kapcsolattartó állatorvos és a hatósági állatorvos a Nébih honlapján közzétett módon végezheti el. További információk a Nébih felületén érhetőek el.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nébih

nemzeti élelmiszerlánc biztonsági hivatal

állattartás

állattartók