Sorra vásárolják fel a házakat ezeken a határ menti magyar településeken a románok: mi elől menekülnek?

Világgazdaság   
  Megosztom
Sorra vásárolják fel a házakat ezeken a határ menti magyar településeken a románok: mi elől menekülnek?

A feleakkora rezsi és az alacsony ingatlanárak miatt egyre nagyobb számban költöznek át a románok Magyarországra. A Temesvár- és Arad-környékieknek a megélhetési költségek mellett vonzó a határ közelsége is, így nem véletlen, hogy van olyan magyar kisváros, ahol egyre gyakrabban hallani román szót - írja a Világgazdaság.

Battonyán lakom és nagyon boldog vagyok. Kisebb a rezsi mint Aradon, tiszta és csendes, kedves emberek a helyiek

– ez a hozzászólás kapta a legtöbb lájkot abban a videóban, amelyet egy román férfi töltött fel a napokban a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa elnevezésű Facebook-oldalra. Az illető, aki épp Battonya főutcáján halad végig autójával, a videóhoz azt írta, hogy

a magyar kisváros, ahol a házak felét románok veszik meg.

Ahogy a portál írja, a legutolsó, 2022-es népszámlálási adatok azt mutatják, hogy Magyarországon körülbelül 36 ezres román közösség él. Legtöbbjük a román határhoz közeli településeken. Az aradi Varsánddal szomszédos Gyulán például körülbelül 2000 román, az 5000 fős Battonyán pedig körülbelül 1000 román él, háromszor többen, mint 2007-ben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

világgazdaság

temesvár

arad