Több, mint ezer ember gondolják úgy, elegük van: sztájkolnak a sopronkövesdi Autolivben

MTI   
  Megosztom
Több, mint ezer ember gondolják úgy, elegük van: sztájkolnak a sopronkövesdi Autolivben

A sopronkövesdi Autoliv dolgozói azt mondják, nem félnek a bezárástól, mert nincs vesztenivalójuk. Marstisné Horváth Marianna, a Vasas alapszervezet titkára azt nyilatkozta, elegük van abból, hogy a környéken már mindenhol jobban keresnek - írta a Nyugat.hu.

Múlt hét csütörtökön már tartottak egy figyelmeztető sztrájkot sopronkövesdi Autoliv dolgozói. Akkor a délelőtti és a délutáni műszak több mint ezer dolgozója szüntette be a munkavégzést. Most várhatóan hat órán keresztül áll majd a termelés, a külföldi vendégmunkások is csatlakozhatnak.

A dolgozók követelései a következők voltak:

  • 2024 január 1-i bevezetéssel az operátori és a sorfelelős, anyagmozgató és hasonló állományban lévő foglalkoztatottaknak 15 százalékos bérfejlesztés,
  • az indirekt fizikai állományban (raktár, műszerész, meo) foglalkoztatottak számára 12 százalékos bérfejlesztés,
  • a szellemi állományban dolgozók részére bruttó 800 ezer forintos alapbérig 8 százalékos, 800 ezer forint felett 5 százalékos bérfejlesztés,
  • az étkezési hozzájárulás összegének emelése a saját munkavállalók részére 15 ezer forint összegben,
  • évi 160 ezer forintos üdülési jutalom.

A Nyugat.hu értesülése szerint időközben a cég egyoldalúan bevezette az alapbér 13 százalékos emelését, amit a szakszervezet el is tudna fogadni, de amellett kitartanak, hogy január 1-től számolják az emelést, mert ha nem így tesznek, akkor éves szinten már csak 10,5 százalék jön ki.

A cég a gazdasági környezetre és egyéb nehézségekre hivatkozva nem akarja teljesíteni a januárig visszamenő béremelésre vonatkozó szakszervezeti követelést.

A szellemi állomány bérfejlesztése megtörtént, ezt kivették a listából. A mostani sztrájk délelőtt 10:00 és délután 16:00 között lesz.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sztrájk