Új programot indít a vidéki egyetem: könnyebben szakmai tapasztalathoz juthatnak a diákok

HelloVidék   
  Megosztom
Új programot indít a vidéki egyetem: könnyebben szakmai tapasztalathoz juthatnak a diákok

A Pécsi Tudományegyetem és a Prodiák Iskolaszövetkezet együttműködési megállapodást írt alá, hogy közös erővel alakítsanak ki egy olyan egyedülálló Hallgatói Karrierút programot, amelynek segítségével a diákok releváns munkatapasztalatot szerezhetnek már a tanulmányaik mellett, ezzel elősegítve a diplomaszerzést követő helyi elhelyezkedést, vállalatok működésének és kultúrájának mély megismerését, valamint az általuk kínált karrierlehetőségek feltérképezését.

A Pécsi Tudományegyetem tavaly augusztusban kötötte meg az együttműködési megállapodást: a partnerség célja a régiós és a magyar gazdaság teljesítményének, versenyképességének növelése, a humán erőforrás megújulásának támogatása – máris megkezdődött egy hosszú távú program kialakítása.

Mentorálás, tapasztalatcsere és kölcsönös értékelés

A program célja, hogy a hallgatók a tanulmányi előrehaladásukkal összhangban képzésükhöz kapcsolódó szakmai diákmunkát végezhessenek, ezáltal hasznos tapasztalatot gyűjtve fejleszthessék azon kompetenciáikat, amelyekre a kurzusok keretein belül nem mindig adódik lehetőség. További fontos motiváció, hogy a hallgatók megismerjék a környékbeli vállalatokat és az általuk kínált munkalehetőségeket, ezáltal csökkenjen a régióból való elvándorlási kedv a diplomaszerzést követően, és ösztönözzék a diákokat, hogy a térségben működő cégeknél helyezkedjenek el, hiszen a régió is számtalan olyan lehetőséget kínál, ahol kamatoztathatják és fejleszthetik a megszerzett szakmai tudásukat.

A Hallgatói Karrierút program a PTE Oktatási Igazgatóság Karrier Irodájának, a Hallgatói Szolgáltatási Központ, az Innovációmenedzsment és Gazdaságkapcsolati Igazgatóság, valamint az Iskolaszövetkezet közös munkájaként jött létre. A projekt során kidolgoznak egy mentorálási rendszert, melynek keretében a hallgatót a teljes folyamat során támogatják az Iskolaszövetkezet és a PTE kijelölt munkatársai felkészítő workshopokkal, tanácsadással, az ügyintézésben való közreműködéssel.

Az együttműködés keretében a vállalati partnerek számára különböző eseményeket szerveznek majd, platformot teremtve a jó gyakorlatok és tapasztalatok megosztására. Lesz továbbá egy visszacsatolási rendszer, így a partnercég visszajelzést adhat a hallgató teljesítményéről, és a diákoknak is lehetőségük nyílik értékelni a munkáltatókat, az eredmények alapján pedig célzott kompetenciafejlesztésre és képzésszintű együttműködési irányok feltérképezésére lesz lehetőség.

Rugalmas munkavégzés a tanulmányok mellett

Az együttműködés hozzájárulhat a hallgatók sikeres, régión belüli karrierépítéséhez és szakmai fejlődéséhez, az Egyetem számára pedig lehetőséget nyújt, hogy szorosabb kapcsolatot építsen ki a térségben működő vállalatokkal, hozzájárulva a régió versenyképességének növeléséhez.

A hallgatók számára fontos szempont, hogy rugalmas keretek között tudjanak dolgozni, hiszen az elsődleges számukra tanulmányaikat befejezése. Fontos ugyanakkor a tapasztalatszerzés is, hiszen ez lesz az első munkatapasztalatuk, amelynek során már el tudnak kezdeni kapcsolatot építeni a vállalatokkal, hozzá tudnak látni saját karrierútjuk építéséhez

– mondta el Tóth Rozália, a Prodiák Iskolaszövetkezet operatív igazgatója.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

pécsi tudományegyetem

pécs

vidéki egyetemek

oktatás

gazdaság

diákmunka

szakmai gyakorlat