Különleges kiállítással gazdagodik a vidéki város: ilyen tárgyakat nem sok helyen láthatsz

HelloVidék   
  Megosztom
Különleges kiállítással gazdagodik a vidéki város: ilyen tárgyakat nem sok helyen láthatsz

29 millió forintos beruházás keretében megújul a tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen. Az április elején újranyíló kiállítás digitális innovációkkal, köztük egy virtuális kas és interaktív információs kioszkokkal gazdagodik.

A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen bejelentette legújabb fejlesztéseit, amelyek a múzeumi élményt a digitális korba repítik. A 29 millió forintos beruházás, melyet a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiumának támogatásával valósult meg, a skanzen állandó kiállításának részleges megújítását és a látogatói élmény jelentős fokozását célozza.

A projekt keretében egy új kiállítási egység, a térképtár jött létre, mely a múzeum bányatérkép-gyűjteményét hozza közelebb a látogatókhoz, mind hagyományos, mind digitális formában. A kiállítás továbbá egy virtuális kas bevezetésével bővült, ami az egykori bányaleszállás élményét kínálja. Az információs kioszkokban szöveges, filmes és hangzóanyagok kerülnek elhelyezésre a bányaszállítás, a fejtés, a tatabányai bányászat története és a selmeci hagyományok témakörében

- mondta Kiss Vendel, a Tatabányai Múzeum igazgatóhelyettese.

A múzeum további tervei között szerepel egy "Top plusz pályázat" keretében megvalósuló műszaki felújítás és egy új fogadóépület kialakítása. A fogadóépületben tervek szerint egy virtuális skanzenbemutató, valamint egy új kiállítás is helyet kap, mely a tatabányai bányászat történetét fogja bemutatni a kezdetektől egészen a bezárásig.

A megújult kiállítások 2024 április elején nyíltak meg a nagyközönség számára, így a látogatók már személyesen is megtapasztalhatják a skanzen lenyűgöző átalakulását.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

tatabánya

fejlesztés

skanzen