Megkongatták a vészharangot: hamarosan újabb élelmiszerár-emelkedés jöhet?

Agrárszektor   
  Megosztom
Megkongatták a vészharangot: hamarosan újabb élelmiszerár-emelkedés jöhet?

A szakértők szerint továbbra is rendkívüli mértékű az elszegényedés Magyarországon. A szakértők szerint a magyar lakosság 40%-ának már a megszokott bevásárlások is komoly fejtörést okoznak.

Raskó György agrárközgazdász elmondása szerint a magyar lakosság 40%-a minimumra csökkentette a kiadásait, tartalékol és csak olyan élelmiszereket vásárol, amire feltétlenül szüksége van. A szakember beszélt arról is, hogy a lakosság vásárlóereje nagymértékben meggyengült, és továbbra is alacsony szinten van. Az a 10-15% pedig, aki megengedhetné magának, nem fog többet fogyasztani, így általuk se fog növekedni a hazai élelmiszerfogyasztás - írja az Agrárszektor.

Az agrárközgazdász jelezte, hogy a következő időszakban az élelmiszer-kiskereskedelmi árindex nem fog tudni érdemben emelkedni, ugyanis lakossági vásárlóerő jelentős mértékben visszahúzza. És amelyik kiskereskedelmi lánc ezt nem veszi figyelembe, attól el fognak pártolni a vásárlók. A szakember szerint már a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) árfigyelő rendszerére sincs igazán szükség, lakosságé szigorúbb és pontosabb árfigyeléssel él.

Ha a forint a következő időszakban stabilizálódik, nem várható áremelkedés, ám ha tovább gyengül, előfordulhat egy 2-3%-os általános drágulás

- tette hozzá Raskó György.

A szakember rámutatott, hogy sok élelmiszernél, különösen a zöldségféléknél (hagyma, sárgarépa, káposzta) nőtt az import aránya. Ezekből már most is erősen behozatalra szorul az ország, ami azt jelenti, hogy a forint gyengülése ezeknél a termékköröknél hamarabb be fog épülni a fogyasztói árakba. A húsféléknél és a gabonaféléknél azonban nincs ilyen probléma.Meghatározó pozícióba kerültek a diszkontláncok.

A teljes cikkért KATT az alábbi linkre.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

élelmiszer

áremelkedés