Elárulta a 100 éves Bálint gazda, hogyan menthetnénk meg a magyar vidéket

HelloVidék   
  Megosztom
Elárulta a 100 éves Bálint gazda, hogyan menthetnénk meg a magyar vidéket

Bálint gazda kertészmérnökként a magyar mezőgazdaság meghatározó alakja. A mai napig aktív életet él, mindamellett, hogy rendszeresen ír cikkeket a napilapoknak, a Facebook-on ad hasznos tanácsokat a hobbikertészeknek. Változó kertek című új könyvében a klímaváltozás és az életmódváltozás kapcsolódási pontjait kívánja feltárni. Bálint gazda a 24.hu-nak mesélt a közel 100 év alatt felhalmozott tapasztalatairól, élete meghatározó történéseiről.

Édesapját nagyra tartotta: az agrárium világa iránti szenvedélyét a családi gazdaságból merítette. Az édesapja már négy-öt éves korától tanította a földeken, a szülőktől megszerzett tudását hangsúlyosnak tartja mai napig. A szakmai tudás mellett a tisztességet, az emberséget és az alapvető elveket is fontosnak tartja.

Elvem például, otthonról hoztam, ma is tartom,hogy kenyeret nem dobok ki, s ha leesik az asztalról, fölveszem, megcsókolom, elfogyasztom. Az is elvem, hogy segíteni, tanítani kell az embereket, különösen a rászorulókat.

Legutóbb a Máltai Szeretetszolgálattal karöltve nagycsaládosokat és romákat igyekezett a kertművelésre felkészíteni. Vetőburgonyát osztottak, az első évben azonban a szállítmány fele sem került be a földbe, sokan inkább elfogyasztották azt. Az évek során felismerték a családok, hogy türelemmel és munkával gyümölcsözőbb életet tudnak ezzel a segítséggel teremteni maguknak. A program Tarnabod és környékén ma már gördülékenyen működik, tanodák is épültek, amik megnyitják a lehetőséget a továbbtanulás és a kitörés felé a helyi hátrányos helyzetű gyermekek előtt.

Bálint gazda mesélt a gyermekkoráról, a családjáról, a háborúban eltöltött éveiről és az újrakezdésről. Lenyűgöző életének szerves részét képezte, hogy argonómusként és biztosítási szakértőként is tevékenykedett.

Egy időben a politika irányába is kitekintett, azonban hamar rájött, hogy a politikai élet nem az ő világa.

Azt, hogy azt hittem, képviselőként hatékonyabban, szélesebb körben tudom terjeszteni a mezőgazdaságban szerzett sok évtizedes tapasztalatomat.

– felvetette Bálint gazda, majd megemlítette, hogy nagyon nehezen fogadta vissza a politikai kitekintése miatt a szakma.

Bálint gazda szerint ma a vidék nagyon keveseknek ad munkát, a vízelvezető árkok tisztítására sincs elég ember, pedig a klímaváltozás miatt ez a probléma egyre égetőbb. Az állattenyésztés is az árnyéka az egykorinak, míg 1989-ben tízmillió sertés volt Magyarországon, ma már csak hárommillió. A fiatalok közül nagyon kevesen foglalkoznak földműveléssel, inkább elköltöznek nagyobb városokba vagy külföldre. A mezőgazdaságnak azonban mindig is komoly szerepe lesz az ipar és szolgáltató szektor mellett, ezért ez a nehézség még megoldásra vár.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bálint gazda

mezőgazdaság

agrár

kert