Bálint gazda a Reutersnek: Aggódom, gyorsan át kell állni önfenntartásra

HelloVidék   
  Megosztom
Bálint gazda a Reutersnek: Aggódom, gyorsan át kell állni önfenntartásra

A Reutersnek adott interjút a most júliusban 100. esztendejét betöltő Bálint gazda. A legendás kertész a gazdasági portálnak elmondta, a természethez való közelségének köszönheti hosszú életkorát. Most azonban komolyan aggódik a klímaváltozás miatt, meglátása szerint mihamarabb át kell állnia az emberiségnek az önfenntartó közösségekre.

A portál felidézi, hogy az ország leghíresebb kertésze lassan 6 évtizede ad tippeket és szakért rendszeresen a legnépszerűbb magyar kertészeti tv-műsorokban, mára pedig az online világot is meghódította: 430 000 követője van Facebookon, szakportálja a legnézettebb magyar oldalak között van. A Reuters kiemeli, hogy digitális munkájában unokái segítenek.

Visszatekintve a 100 évre, azt mondhatom, hogy a földművelés a legcsodálatosabb munka, amit végezhettem

- mesélte az ország kertésze.

"A modern társadalmaknak meg kell őriznie a természethez való közelséget, az embereknek képesnek kell lenniük élvezni a fa árnyékát, vagy örömmel töltődni, ha látják egy leander virágzását" - emelte ki a legendás kertész, aki bátorítani szeretne mindenkit arra, hogy legalább egy kis zöldséget és gyümölcsöt termeljen a kertjében. Kitért arra is, hogy azok, akik megtermelik maguknak ezeket a terményeket, sokkal többet is fogyasztanak belőlük. Ő már csak tudja, kertjében a „paradicsom-dzsungel”, a cukkini, és a paprika mellett számos különleges gyümölcsnek és zöldségnek jut még hely.

Bálint gazda a Reutersnek is kiemelte, hogy komolyan aggódik a jövő miatt. Mint mondta, az éghajlatváltozás miatt a világnak mihamarabb át kell állnia az önfenntartó közösségek rendszerére, hiszen a gyorsan növekvő népességet csak így lehet táplálni.

Az adatok azt mutatják, hogy 2050-re a világ népessége több mint 10 milliárd emberre nőhet, és ezeknek az embereknek biztosítani kell az élelmet is

- hívta fel a problémára a figyelmet a szakember, aki szerint a hosszú élet titka, a természet szeretete mellett az, hogy mindig aktívnak kell maradni. Kitért arra is, hogy rendszeresen segít az embereknek a közösségi kertek kialakításában, de előadásokat is tart, sőt könyvet is ír. Bálint gazda a portálnak elárulta, hogy századik születésnapját csendben ünnepli meg a kedvenc helyi éttermében, családja társaságában.

Címlapkép: MTI/Czimbal Gyula

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bálint gazda

kertész

kertészet

kertészkedés

növények

növénygondozás