Az avarégetés ideje lejárt: mutatjuk hogyan komposztálj

HelloVidék   
  Megosztom
Az avarégetés ideje lejárt: mutatjuk hogyan komposztálj

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a mai naptól ismét az ország teljes területére kiterjesztette és érvénybe léptette a tűzgyújtási tilalmat. A kora tavaszi kertápolás során keletkezett zöldhulladékot és nyesedékeket az égetés és műanyagzsákolás helyett környezetkímélő módon is fel lehet használni.

Rengeteg nyesedék és lomb kerül zsákokba tavasztól őszig, azonban a szelektív gyűjtőzsákok is műanyag csomagolóanyagokat tartalmaznak. Ha szeretne jót tenni önmagával és környezetével, valamint csökkentené a légszennyezést és a szemétfelhalmozódást, akkor égetés és műanyag zsákolás helyett komposztáljon, írja közleményében a Stihl International.

A levágott vesszőket, ágakat kerti aprítógép segítségével vágja apró méretűre, jelentősen csökkentve ezzel a hulladék térfogatát.

- javasolják a STIHL szakértői.

Az új fejlesztésű, két külön betöltő nyílással rendelkező aprítógépüknek köszönhetően a puha és a fásszárú anyagok feldolgozása gyorsabb és hatékonyabb.

Ha komposztál, akkor nem kell elszállíttatni a keletkező zöldhulladékot, sőt, a kezdés után már egy évvel értékes, tápanyagban gazdag humusz keletkezik. A komposztálás jó a kertnek, a pénztárcának és a környezetnek is.

– összegzik a szakértők.

A legnagyobb előnye a komposztálásnak az, hogy a hulladékból értéket teremthetünk. A kerti komposztálás során a konyhában és a kertben keletkező szerves anyagok egy természetes folyamat során komposzttá, vagyis humusszá alakulnak. Nemcsak a hulladék elszállítását spóroljuk így meg, hanem a kerti talajt is jobbá tehetjük az elkészült komposztföld szétterítésével. A klímaváltozásról sok szó esik napjainkban, a humuszban gazdag talaj jobban képes elnyelni a szén-dioxidot, hiszen jelentős szénmegkötő tulajdonságokkal bír, ráadásul a műtrágyával szemben természetes módon ad újra életet a talajnak.

Persze, nem szabad mindent válogatás nélkül beledobálnunk, de a kertben keletkező hulladékok közül szinte bármit, valamint a konyhai hulladékok közül kávézaccot, teafiltert, gyümölcs- és tojáshéjat is. Fontos azonban, hogy ne dobjunk bele főtt-sült étel maradékát, állati maradványokat, gyógyszereket és nem lebomló dolgokat, illetve dió és vadgesztenye levelét, mert ez az utóbbi kettő lassítja és gátolja a bomlási folyamatot,

– hangsúlyozzák a STIHL szakértői.

Mindenki tud komposztálni, mindössze néhány négyzetméter árnyékos helyre és egy kis időre van szüksége a kertben. A vasvilla vagy ásóvilla nélkülözhetetlen szerszámok, ugyanis ezekkel lehet a komposztot megkeverni, valamint hasznos segédeszközök a komposztálóedények, aprítógépek és a komposztálódást gyorsító anyagok, indító kultúrák.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

komposztálás

komposzt

tűzgyújtási tilalom

nébih