Új zöldség kerülhet a magyar boltokba: így néz ki a dinnyeuborka

HelloVidék   
  Megosztom
Új zöldség kerülhet a magyar boltokba: így néz ki a dinnyeuborka

Kereskedelmi forgalomban már kapható Olaszországban egy vadonatúj zöldség, ami a dinnye és az uborka keresztezéséből jött létre. Az új zöldséget Meloncella di Lecce keresztelték és a San Rocco szövetkezetben termesztik 60 hektáron. A Leveranóban található szövetkezetben az elmúlt években megduplázódott a különleges zöldség termesztése, ma már közel 4000 tonnát is megtermelnek belőle.

A Magyar Mezőgazdaság számolt be arról, hogy a különleges zöldséget Pugliában termesztik, ahol ráadásul két fajta is létezik belőle. Ugyan leginkább az uborkához hasonlít, héja kétféle lehet: egyik olyan csíkos, mint a görögdinnye, másik pedig sárgászöld. Húsát tekintve ropogós, mint a hagyományos dinnyék, viszont íze kicsit fanyar, olykor savanyú.

Mivel még csak most vezetik be a piacra, így a legnagyobb mennyiségben még mindig csak Dél-Olaszországban forgalmazzák. Marketing szempontból igyekeznek kilépni a határokon túlra is, ami azért is fontos, mert ez a különleges dinnyefajta nagyon könnyen emészthető, ráadásul magas a rosttartalma, de kevés benne a nátrium. Pont ezért a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, de egy kalóriaszegény diétákba is könnyen beépíthető.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Nicoletta Frullini (@nicoletta.frullini) által megosztott bejegyzés,

Az olasz gazdák tervei között szerepel az is, hogy az elsősorban nyári zöldségfélét, márciustól novemberig akarják termeszteni. Ennek fejében sikerült egy olyan termesztéstechnológiát kidolgozni, amely lehetővé teszi, hogy a termesztési időszakot kinyújtsák, így egész évben lehetne fogyasztani a különleges terményt.

Az olasz Lidl már négy éve támogatja a Meloncella di Lecce termesztését, mivel hisznek abban, hogy növelhető a belpiaci forgalom, sőt a termelés felfutásával más európai országokba is eljuttatható ez a dinnyekülönlegesség.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

puglia

olaszország

dinnye

uborka

meloncella di lecce

lidl

termesztés

gazda