Ezt sokan elrontják: csak így szabad madáretetőt kirakni télire a kertbe!

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt sokan elrontják: csak így szabad madáretetőt kirakni télire a kertbe!

Ahogy beköszönt az ősz, számos madarunk költözik el melegebb éghajlatra, ahol jobb időjárási körülmények között vészelhetik át a telet és bőven jut számukra táplálék is. Az viszont köztudott, hogy nem minden madarunk vonul déli tájakra, számos faj itthon marad. Az itthon telelő madarak dacolva a cudar körülményekkel, át tudják vészelni a fagyos időjárást sőt, a tévhitekkel ellentétben még élelmet is találnak maguknak. Éppen ezért az etetésük teljesen felesleges. Hogy miért? Mutatjuk!

80-100 évvel ezelőtt a vidéki emberek tudták, nem kellett magyarázni nekik, hogy nem azért kell etetni a madarakat, hogy életben maradjanak, hanem azért, hogy a közelükben maradjanak. Ezzel nem csak az állat járt jól, hanem az emberek is, mivel a madarak összeszedték a gyommagvakat, illetve elpusztították a kártevőket. Éppen ezért, 1890-ben indult el egy országos madáretetés és odukihelyezés Magyarországon, hogy felhívják az emberek figyelmét erre a hasznos szimbiózisra.

Azóta viszont nagyon sok minden megváltozott, a kertek és a háztájak környéke is átalakult. Arról, hogy mi a helyes módszer napjainkban, etessünk-e vagy sem, Orbán Zoltánt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvívőjét kérdeztük.

Abból kellene kiindulni, hogy semmilyen vadonélő állatot nem kell etetni

- kezdi Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvívője.

Az énekesmadarak téli etetése nem azért történik, hogy életben tartsuk őket, ez pusztán az emberek kedvtelése miatt történik: hogy lefotózzuk őket, gyönyörködhessünk bennük vagy épp megfigyelhessük őket. Azt viszot fontos kiemelni, hogy az emberek szórakozása nem mehet az állatok rovására!

- magyarázza a szakértő, aki arra is kitért: hogy ha azért etetnénk a madarakat télen, mert azok nem találnak ennivalót, akkor egész Alaszbában vagy Szibériában nem élnének madarak, hiszen nem él ott annyi ember, aki etetni tudná őket.

Jelenleg hazánkban nem kell etetni a madarakat.

- mondja a szakember.

Ezt fontos hangsúlyozni, mert nagyon rossz lenne, azt súlykolni az emberekbe, hogy kötelező a madáretetés, hiszen azok, akik ezt nem akarják, nincs rá pénzük, energiájuk, rosszul érezhetnék magukat. Éppen ezért, mindenki el tudja dönteni, hogy akar-e erre szánni pénzt, időt és energiát. Ha igen, akkor azt viszont csak jól szabad csinálni, a megfelelő eleségekkel és eszközökkel. De azért nem kell túldimenzionálni a dolgot

- hívta fel a figyelmet a szóvívő.

Etetni lehet, de csak a megfelelő módon

A szakember azt tanácsolja, ha valaki nagyon szeretne etetőt kihelyezni a kertjében, akkor alapvetően két dolgot kell biztosítania a madaraknak: az ivóvizet és a fekete napraforgót. Ki lehet még tenni gyümölcsöt, mint páldául almát. Ezen kívül minden más felesleges és általában káros is.

Nagyon felkapott mostanában az úgynevezett cinkegolyó. Ezzel viszont az a probléma, hogy nagyon sok műanyag hulladékot termel. Éppen ezért, cinkegolyóból csak olyat vásároljunk, ami nem műanyagba van csomagolva. De fontos hangsúlyozni, hogy ivővízzel és fekete napraforgóval tökéletesen el tudjuk látni a madarakat.

- magyarázza Orbán Zoltán, aki arra is kitért, hogy a madarak nagyon okos állatok. Ha nem megfelelő számukra a környezet, nincs elég élelem vagy víz, akkor továbbköltöznek. Éppen ezért húzódnak délre is a költöző madarak. De ugyan ezt teszik az itt telelő madaraink is - továbbköltöznek, ha nem érzik egy helyen jól magukat. Emiatt nem is kell aggódnunk értük. Külön felhívta a figyelmet, hogy ne fogalmazzunk úgy, hogy a madarakat etetni "kell", hiszen az, hogy az emberek eleséget szórnak nekik, csak egy kis kedveskedés. Nincs szükségük erre az életbenmaradáshoz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

madarak

madár

madáretetés

madáretető

madárvédelem

etetés

etető

magvak

tanácsok

segítség