Beindult a hangyainvázió: filléres módszerekkel is megszabadulhatsz tőlük

HelloVidék   
  Megosztom
Beindult a hangyainvázió: filléres módszerekkel is megszabadulhatsz tőlük

Ahogy az idő egyre melegebb lesz, úgy bújnak elő sorra a lakásban is a kártevők. Ilyenkor jelennek meg az első hangyacsoportok is, amiket persze már csak akkor veszünk észre, mikor a földre ejtett apró morzsákat, ételdarabkákat cipelik hátukon. Hogy lehet őket száműzni a lakásból? Egyáltalán, ki tudjuk őket házilag irtani? Most összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, ami segítségünkre lehet, ha elárasztják a házat ezek az apró bogarak.

Ugyan az elmúlt hetekben rengeteget esett az eső, de a nyár már többször megmutatta igazi arcát. Ahogy egyre melegebb az idő és szép lassan egyre többet süt a nap is, a növények virágba borultak és a legtöbben már javában nyakig merültek a kertgondozásban.

Persze az ültetés, öntözés, gyomlálás mellett érdemes figyelnünk arra is, hogy távol tartsuk a kártevőket a növényeinktől és persze a lakásunktól is. Tavasz végén, nyár elején ajánlott a belső terek átfésülése, hiszen könnyen rábukkanhatunk egy-egy rágcsáló vagy kártevő járatra, esetleg bolyokra, fészkekre. Az idő számít, hiszen nem mindegy, hogy már a meglévő problémát kell elhárítanunk, vagy még időben tudunk lépni a nagyobb károk kialakulása előtt.

Éppen ezért, most annak jártunk utána, mit lehet tenni a lakásba alattomos módon beköltöző hangyák ellen. Mivel a legtöbb háztartásban felbukkannak, így rendszeres probléma az irtásuk, főleg ott ahol kisállatok, gyerekek is élnek. A legtöbbször a padlón, konyhapulton ablakpárkányon masíroznak, de nem kell pánikba esni, ha megjelennek. Van néhány egyszerű módszer, amelyekkel könnyedén elbúcsúzhatunk a váratlan jövevényektől. Így tehát összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hasznos tanácsokat és tippeket. Lássuk, mit tehetünk, ha száműzi akarjuk a hangyákat az otthonunkból.

Hangyák a lakásban? Előzd meg!

A rémület helyett inkább játsz nyomozót! Amikor feltűnnek az apró kártevők, ahelyett, hogy nekiesnénk és próbálnánk őket összeseperni vagy eltaposgatni, keressük meg azt a pontot, ami ide vonzotta őket. Egy földre ejtett mézcsepp? Morzsák vagy ételmaradékok a földön? Konyhapulton felejtett gyümölcsök? Bármi csemege lehet a hangyák számára, de ha megtaláltuk az élelemforrásukat, azonnal takarítsunk át mindent. Ettől legtöbbször ők maguk váltanak lakóhelyet.

Ha megtaláltuk, hol jönnek be a házba, akkor zárjuk le a belépési pontokat. Az ajtók és ablakok repedéseit próbáljuk meg kijavítani és betömni.

Fontos, hogy rejtsük el az édességeket. A fekete kerti hangyák különösen kedvelik a mézet, a juharszirupot és a cukorot is. Éppen ezért ajánlott, hogy légmentesen lezárt tartályokban, vagy fóliával vagy műanyag csomagolással szorosan csomagolva kell tárolni őket.

Nagyon fontos a megelőzésben a házimunka. Rendszeresen takarítsuk és fertőtlenítsük le a konyhapultot, munkalapot és a padlót is, ahová a morzsák könnyen elrejtőzhetnek. Ha háziállatunk is van, fontos, hogy zárt edényben vagy zsákban tartsuk az eledelt is. Valamint az etető körül is minden nap takaratsunk, sepregessünk fel.

Ki kell vinni a szemetet! Mindig! A kukában mindig legyen zsák, és legyen egy fedél is, amivel letakarhatjuk. Fontos, hogy a melléhullott morzsa, szemét, papírdarab se maradjon sokáig a kuka mellett, hiszen ezek nedvére vagy morzsáira is lecsapnak a hangyák. Seperjünk és mossunk fel a környékén is rendszeresen.

Környezetbarát irtás

Ahol kisállat vagy kicsi gyerek él, a morzsák bizony sokszor hullanak a földre, így erre a hangyák is gyorsabban megjelennek. Ha már megjelentek az első felderítő hangyák, mindenképp csapj le rájuk. Mutatunk néhány környezetbarát módszert a kiirtásukra.

A hangyák csapata feromonok segítségével keres élelmet, éppen ezért a felderítők nyomot hagynak a többi hangyának, hogy ezt követve ők is elérjék az élelem forrását. Éppen ezért ezt a nyomot is el kell pusztítani, ha ki akarjuk irtani a hangyákat. Ezt a legegyszerűbben úgy teheted meg, ha egy deci ecetet három deci vízzel vegyítesz és felmosod vagy letörlöd vele azt a területet, ahol az apró bogarak felbukkantak. Így nem lesz ösvénye a többi hangyának, amit követhet.

Ezzel persze még nem vagyunk teljesen készen. Keverje össze a borsmenta vagy a levendulaolajat (ezt a két illatot minden hangya gyűlöli) vízzel és permetezd be a belépési pontokat, például ablakpárkányt vagy ajtókeretet. De bátran permetezhetünk oda is, ahol feltűntek az állatok, biztos, ami biztos elven.

Mikor kell szakértőhöz fordulni?

Ha már túl későn vesszük észre a betolakodókat, akkor legtöbbször több boly, és több bejárat is megjelenik a lakásban és rengeteg hangya. Ilyenkor már nem biztos, hogy elég a környezetbarát módszer. Érdemesebb szakembert hívni, hogy megvizsgálja otthonunkat és eldöntse, mit is lehet tenni az adott esetben. A szakértő felméri milyen hangyafajjal van dolgunk és ennek mentén meg is kezdi az irtást.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ház

lakás

hangya

hangyacsapda

hangyairtás

hangyairtás házilag

hangyairtó szerek

hangyairtó

hangyairtó