Sivataggá vált az udvarod? Ezekkel a trükkökkel a legszárazabb kert is virágba borulhat

HelloVidék   
  Megosztom
Sivataggá vált az udvarod? Ezekkel a trükkökkel a legszárazabb kert is virágba borulhat

Az idei nyár sok kertésznek okozott fejtörést, hiszen egymást érték a csapadék mentes hetek. Ráadásul azokon a területeken, ahol a talaj szárazabb, többet kell öntözni, ez viszont a hobbikertészeknek és a profiknak is hatalmas kihívást jelent. Sokan adják fel a kertgondozást, ha azt tapasztalják, kertjük szinte elsivatagosodik nyáron. Pedig néhány egyszerű szabály betartásával ezekből az udvarokból is virágos, zöld területek varázsolhatók. Hogy mit tehetünk, ha kevés árnyék van a kertünkben vagy a talaj túl száraz? Mutatjuk a megoldást!

Többször is írtunk róla, az idei aszály végigsöpört a mezőgazdaságon. Megkezdődtek az aratási munkák, de az előzetes becslések szerint az időjárási viszontagságok miatt a közepesnél gyengébb termés várható. Az Agrárminisztérium becslései szerint a nyári aratású szántóföldi növényekből mintegy 7 millió tonnát takaríthatnak be több mint 1,6 millió hektárról a gazdák. Ahogy fogalmaztak, a terméshozamok a korábbi évek átlagánál 6-15 százalékkal lehetnek alacsonyabbak, ami jelentős veszteséget jelent.

Persze nem csak a szántóföldeken, a gyümölcsösökben is hatalmas volt a pusztítás. Éppen ezért nincsenek könnyű helyzetben a háziasszonyok idén. A befőttkészítésre, lekvárfőzésre alkalmas gyümölcsöket megviselték az időjárás viszontagságai, tavaszi fagyok, aszály tizedelte a termést, aztán viharok tépték, jégeső is verte a gyümölcsöt. Legtöbben így nem is foglalkoznak a befőzéssel, hiszen minden gyümölcs drága és sokaknak így nem éri meg.

És még nem is beszéltünk a hobbikertekről, udvarokról, ahol szintén megpecsételte a növények, virágok sorsát a hőség. Azok, akik reggel elindulnak dolgozni és csak este érnek haza, nem mindig tudnak időt szakítani a kertművelésre, így a szárazabb talajjal rendelkező udvarokon bizony fénysebességel tudnak kipusztulni a zöldek.

Mit lehet tenni az aszály ellen? Meg kell próbálni felkészünli rá. Ha idén már nem is kezdünk bele a veteményezésbe, akkor is érdemes megismerni azokat a módszereket, amiket alkalmazhatunk egy kiszáradással, vízhiánnyal küszködő kert esetén. Hogy milyen tanácsokat kell megfogadnunk és melyek a legegyszerűbb praktikák? Ezeket gyűjtöttük össze, hogy a a legszárazabb területből is virágoskertet varázsolhass.

Legfontosabb szabályok az aszályos kertekben

  1. Ha belefogunk a kertrendezésbe, fontos, hogy ne rohanjunk fejvesztve a legközelebbi kertészetbe virágokért. Először mindenképp nézzünk utána, egyáltalán milyen virágokkal dolgozhatunk. Ha ennek mentén gyűjtögetjük össze a növényeket, nagyobb sikkerre számíthatunk, mintha csak szépség és küllem alapján vásároljuk meg a virágokat.
  2. Az öntözés egy sarkalatos pont, főleg azokban a kertekben, ahol kevés az árnyék, így víz gyorsabban tud elpárologni. Melyik időpont a legjobb? A válasz az, attól függ. Általánosságban elmondható, hogy bölcs dolog locsolni reggelente, de csak olyan slaggal, ami permetezve is tudja szórni az vizet. Ez lehetővé teszi, hogy a lombozat gyorsan megszáradjon, így nem ragadnak rá a gombákat hordozó spórák. Persze nem mindenkinek van ideje, hogy reggel 6 órakor nekilásson locsolni. Ha csak este jut időnk öntözésre, ne aggódjunk emiatt, csak arra figyeljünk, hogy a víz közvetlenül a gyökérzónába tudjon szívódni , ahol a növényeknek erre a leginkább szüksége van. Este lassabb a párolgás, több vizet tud felvenni a virág, ráadásul nem is tudnak megperzselődni a levelek - az esőcseppek nagyító hatása miatt.
  3. Ne feledkezzünk meg a bokrokról és a fákról sem. Ugyan ők sokkal jobban elviselik az időjárás változást, mint a frissen ültetett virágok, palánták. A locsolás szabályai rájuk is érvényesek.
  4. Palánták, csemeték esetében fontos, hogy reggel és este is öntözzünk, hiszen nekik van erre a legnagyobb szükségük.
  5. Fontos, hogy gondoskodjunk a tápanyagokról is, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy rohannunk kell a boltba különböző tápoldatokért. A legjobb megoldás, ha van egy tartályunk, vagy több hordónk, amibe össze tudjuk gyűjteni az esővizet. Ezzel kifejezetten jó locsolni a szárazabb napokon. Kevesen tudják, de a lakosság számára elérhető víz sókat tartalmaz és olyan kemikáliákat, amelyek nem kedveznek annyira a növényeknek. Ezzel szemben az esővízben olyan ásványi anyagok találhatók, amelyek hozzájárulnak a veteményben nevelt zöldségek, gyümölcsök, virágok fejlődéséhez. De ez még nem minden.
  6. Ha nagyon száraz a talaj a kertünkben vessünk be olyan nagyágyúkat, mint a mulcs és komposzt. A komposzt javítja a föld minőségét, a mulcs pedig segít abban, hogy tovább raktározódjon el a nedvesség a talajban. Az már csak ráadás, hogy a mulcsozott talajon kevésbé ütik fel a fejüket a gyomnövények.

Mit ültethetünk száraz, vízhiányos földbe?

Ahogy korábban írtunk róla, az időjárás nem lesz kedvezőbb a mezőgazdaság számára, ezért olyan növényekbe érdemes invesztálni, amelyek termesztése öntözéssel jövedelmezővé tehető. Minden kertnek megvannak a maga kihívásai, legyen szó akár a kártevők, betegségek elleni küzdelemről, a talaj állapotáról vagy a napsütés mennyiségéről, ugyanakkor a megfelelő vízmennyiség az egyik kulcsa annak, hogy növényeink hosszú és egészséges életet élhessenek.

Míg bizonyos fajták egy nap után már hervadni kezdenek, ha nem locsoljuk meg őket, mások jól tűrik a mostohább körülményeket, így az aszályt is. Ezeket gyűjtöttük össze korábbi cikkeinkben. A legjobb szárazságtűrő növények listáját megtalálod itt és itt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kert

szárazság

szárazságtűrő növények

növények

virágok

kertrendezés

kertápolás

kertgondozás