Ezek a legfontosabb kerti munkák szeptemberben: itt a 7 pontos feladatlista

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a legfontosabb kerti munkák szeptemberben: itt a 7 pontos feladatlista

Sok meglepetés érhette a kertészkedőket 2020-ban, ám a csillapodó nyári hőséggel, az ősz beköszöntével sem áll meg az élet: az udvaron bőven akad szeptemberben is munka. Ez az évszak a gondoskodásról, a lassításról és az újratervezésről is szól. A HelloVidék összegyűjtötte a legfontosabb kerti feladatokat, amiket érdemes most elvégeznünk, hogy jövőre is gyönyörű legyen az udvar.

Elmúlt a nyár, a forróság és megérkezett az ősz, ami sokak szerint az újrakezdést és a lezárást is jelenti. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a kerti munkákat tekintve most végre megpihenhetnek, hiszen az új évszakkal megfogyatkoztak a feladatok. Szeptemberben valóban lelassulnak a kertünkben élő növények és egyfajta takarékos üzemmódra váltanak, hogy átvészeljék a hideg telet is. Azonban, hogy a következő évben is bő termést hozó, erős növényeink legyenek fontos lehet ebben az időszakban is megfelelően gondoskodnunk és odafigyelnünk az évelőkre.

Szeptember egy kicsit a kertben is a lezárást és az újrakezdést jelenti, hiszen most alapozhatjuk meg a következő szezont, miközben növényeink felkészülnek a pihenőre. A HelloVidék összegyűjtötte, hogy mikert érdemes még most a fagyos, nyirkos idő beállta előtt elvégeznünk, hogy a kertünk jövőre is gazdag legyen terményekben.

1. Gyűjtsük össze az avart!

Az őszi lombhullatással egyre több levél, faág boríthatja be a pázsitot, az udvart, ám a lehullott növény részeket érdemes rendszeresen eltakarítani, összegyűjteni. Ahogy már írtunk róla, legtöbben még szemétént tekintenek a lehullott levelekre, pedig számos módon hasznosítható. Fontos lehet alaposan átgondolnunk a lehetőségeket (pl. komposzt), hiszen hamarosan végleg tilos lesz az avarégetés Magyarországon.

2. Fontos a jó támasz

A hideg beállta előtt érdemes ellenőriznünk a támasztékokat a fák, bokrok és kisebb virágok mellett.

3. Rend a lelke mindennek

Mielőtt nekilátnánk az őszi vetésnek, érdemes a kertet „kitakarítani”. Azokat a szerszámokat, eszközöket, amiket ősszel már nem fogunk használni, el kell tenni. Vetés előtt pedig a kiszemelt területet érdemes kigyomlálni, felgereblyézni, kicsit átforgatni és így belevetni a magokat, hagymákat. Az egynyári növények részei mehetnek a komposztba.

4. Lassítás, gondoskodás, újratervezés

Fontos, hogy a hőmérséklet csökkenésével gondoskodjunk azokról a növényekről, amelyek már átálltak egy lassabb működésre, de még "nem merültek téli álomba". Használhatunk talajtakarót például a rózsa esetében is, ami elősegíti az ősszel és télen rendkívül könnyen nedvesedő talaj kiszáradását, javítja textúráját és megvédi a sérülékeny növényt.

Most itt az ideje az újdonságoknak is: ültessük el az évelőket és a tavasszal virágzó hagymákat, mint például a nárciszt, sáfrányt és a jácintot.

5. Még nincs vége a zöldség-gyümölcs szezonnak

Furcsának tűnhet, de még lehet olyan növényt ültetni, amit még tél előtt le is tudnunk szüretelni. Ilyen például a zöldsaláta, a brokkoli, a kelkáposzta és a káposzta is, valamint ilyenkor ültetik el a fokhagymát is, ami azonban majd már csak jövőre hoz termést. A fákról, ha eddig nem tettük meg, szüreteljük le a gyümölcsöket. A lehullott és fogyasztásra nem alkalmas darabokat, beledobhatjuk a komposztba, de előtte meg kell róla győződnünk, hogy a fa nem beteg. Ilyenkor érdemes megmetsszeni a málna-és szederbokrokat. Ha szükséges, karózzuk is ki őket.

6. Ősszel is szép pázsit

Ha nem volt probléma eddig a pázsittal, akkor is érdemes néhány dologra odafigyelni az őszi időszakban. Fontos, hogy a fűnyíró késeit magasabbra állítsuk, mivel lassabban nő a fű ősszel. Jó lehet felfrissíteni kicsit a gyepet: ehhez egy villa kell, amivel megszurkálhatjuk a föld felszínét. Ha van rá lehetőségünk tápláljuk olyan műtrágyával ősszel a gyepet, amely káliumban gazdag és alacsony nitrogéntartalmú.

+1. Ess eső!

Ajánlott egy pillantást vetnünk az esővizet elvezető csatornára is, mivel ilyenkor sokkal több csapadék hullik. Ebben az időszakban jobb, ha nem közvetlenül egy növényre érkezik a lefolyó víz. Nézzük meg, hogy jó irányba áll-e a cső és, hogy nincs-e benne dugulás a lehulló levelektől, termésektől.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kert

kerti feladatok

szeptember

ősz

feladatlista