Brutál árakon kínálják a magyar piacon a szezon slágergyümölcseit: ez az oka

HelloVidék   
  Megosztom
Brutál árakon kínálják a magyar piacon a szezon slágergyümölcseit: ez az oka

Kiegyensúlyozott lesz ebben a szezonban az alma piaca, de augusztusban a jó minőségű magyar görögdinnye és a szilva is viheti a prímet. Az őszibarack termés javarészt viszont elvitte a fagy, alig maradt belőle.

Ebben az évben a mínuszok mellett a fényszegény időjárás és a hőhullámok egyaránt komoly károkat okoztak a gyümölcstermesztésben, ami az árakban is érzékelhető - közölte az InfoRádiónak Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

A szervezet gyümölcstermesztésért felelős alelnök szerint a kajszi és a meggy mennyisége is jóval az optimális alatt maradt, cseresznyéből viszont hiába volt magasabb hozam, mégsem zárhattak jó szezont a gazdák. Hozzátette még: az epertermelők összességében jó évet zártak, őszibarackból viszont a tavalyi töredéke termett.

A március–áprilisi fagyokat a szilva és az alma sínylette meg a legkevésbé.

Bár az átlagoshoz képes a gyümölcsméret kisebb lehet, a tavalyi rendkívül alacsony almatermést az idei évi jelentő mértékben meghaladhatja.

A FruitVeb alelnöke szerint a fogyasztói árak sok tekintetben hasonlóan magasak voltak mint a 2020-as árak, amelyek viszont jóval meghaladták a korábbi évek árait. Ehhez illeszkedően a magyar termesztésű őszibaracknak ára nagyon magasan van. A kajszi, ha nem is drágább, mint tavaly, a megszokotthoz képest ugyancsak magas ártartományban kapható, amit nem kis részben az európai piaci viszonyok alakulása is befolyásol.

Kelemen Péter a felvásárlási árakkal kapcsolatban elmondta: a tavalyinál alacsonyabb volt a meggy és a cseresznye felvásárlási ára. Magas áron tudja viszont értékesíteni termékét a nagybani piacon az a csekély számú gazdálkodó, akinél az őszibarack megmaradt, de az árakat tekintve a kajszisok is jó szezon zárhatnak.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gyümölcstermés

fruitveb