Brutál árakon kínálják a magyar piacon a szezon slágergyümölcseit: ez az oka

HelloVidék   
  Megosztom
Brutál árakon kínálják a magyar piacon a szezon slágergyümölcseit: ez az oka

Kiegyensúlyozott lesz ebben a szezonban az alma piaca, de augusztusban a jó minőségű magyar görögdinnye és a szilva is viheti a prímet. Az őszibarack termés javarészt viszont elvitte a fagy, alig maradt belőle.

Ebben az évben a mínuszok mellett a fényszegény időjárás és a hőhullámok egyaránt komoly károkat okoztak a gyümölcstermesztésben, ami az árakban is érzékelhető - közölte az InfoRádiónak Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

A szervezet gyümölcstermesztésért felelős alelnök szerint a kajszi és a meggy mennyisége is jóval az optimális alatt maradt, cseresznyéből viszont hiába volt magasabb hozam, mégsem zárhattak jó szezont a gazdák. Hozzátette még: az epertermelők összességében jó évet zártak, őszibarackból viszont a tavalyi töredéke termett.

A március–áprilisi fagyokat a szilva és az alma sínylette meg a legkevésbé.

Bár az átlagoshoz képes a gyümölcsméret kisebb lehet, a tavalyi rendkívül alacsony almatermést az idei évi jelentő mértékben meghaladhatja.

A FruitVeb alelnöke szerint a fogyasztói árak sok tekintetben hasonlóan magasak voltak mint a 2020-as árak, amelyek viszont jóval meghaladták a korábbi évek árait. Ehhez illeszkedően a magyar termesztésű őszibaracknak ára nagyon magasan van. A kajszi, ha nem is drágább, mint tavaly, a megszokotthoz képest ugyancsak magas ártartományban kapható, amit nem kis részben az európai piaci viszonyok alakulása is befolyásol.

Kelemen Péter a felvásárlási árakkal kapcsolatban elmondta: a tavalyinál alacsonyabb volt a meggy és a cseresznye felvásárlási ára. Magas áron tudja viszont értékesíteni termékét a nagybani piacon az a csekély számú gazdálkodó, akinél az őszibarack megmaradt, de az árakat tekintve a kajszisok is jó szezon zárhatnak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gyümölcstermés

fruitveb