Tilos az avarégetés: de akkor mit kezdhetünk a diófalevelekkel a kertben?

Agrárszektor   
  Megosztom
Tilos az avarégetés: de akkor mit kezdhetünk a diófalevelekkel a kertben?

Levélhulláskor számos kérdés felmerülhet a kerttulajdonosok körében, a diófa levelei pedig mondhatni, hogy örök vitákat szülnek. Egyesek úgy tartják, hogy a diófalevelek igenis komposztálhatók és hasznosak is, azonban van az ellentábor, akik ennek a szöges ellentétét gondolják. És persze természetesen vannak, akik az égetést választják bármilyen más megoldás helyett. Ilyenkor megkérdezhetjük teljesen jogosan, hogy akkor mégis kinek van az igazság? Ennek járt az Agrárszektor utána!

Ősz tájékán a diófa kiemelt szerepet kap, nem véletlenül. Egyesek úgy tartják, hogy a diófalevelek igenis komposztálhatók és hasznosak is, azonban van az ellentábor, akik ennek a szöges ellentétét gondolják. Itt az idő, hogy eloszlassuk a kételyeket. Egy biztos, az avart elégetni nem a legkörnyezetbarátabb megoldás, sokkal jobb módszer a komposztálás. De lehet vagy sem a diófalevelet komposztálni? – ebben Megyeri Szabolcs kertészmérnök volt az Agrárszektor segítségére.

A levelet és a fertőzött diót külön kell kezelnünk, mint megoldást igénylő anyagot. A diólevél komposztálásától magas juglon tartalma miatt tartózkodnak a legtöbben, azonban ez nem jelent áthidalhatatlan problémát. Kisebb mennyiséget gond nélkül komposztálhatunk, nagyobb mennyiség esetében, mondjuk koros, nagytermetű fáról lehulló lombnál már érdemes néhány hónapig külön tárolni, ezt követően pedig, a már meglévő komposztunk, barna részeként a megfelelő rétegbe kerülhet

- közölte Megyeri Szabolcs.

A cikk folytatás az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

diófalevél

ősz

avar

avarégetés