Tilos az avarégetés: de akkor mit kezdhetünk a diófalevelekkel a kertben?

Agrárszektor   
  Megosztom
Tilos az avarégetés: de akkor mit kezdhetünk a diófalevelekkel a kertben?

Levélhulláskor számos kérdés felmerülhet a kerttulajdonosok körében, a diófa levelei pedig mondhatni, hogy örök vitákat szülnek. Egyesek úgy tartják, hogy a diófalevelek igenis komposztálhatók és hasznosak is, azonban van az ellentábor, akik ennek a szöges ellentétét gondolják. És persze természetesen vannak, akik az égetést választják bármilyen más megoldás helyett. Ilyenkor megkérdezhetjük teljesen jogosan, hogy akkor mégis kinek van az igazság? Ennek járt az Agrárszektor utána!

Ősz tájékán a diófa kiemelt szerepet kap, nem véletlenül. Egyesek úgy tartják, hogy a diófalevelek igenis komposztálhatók és hasznosak is, azonban van az ellentábor, akik ennek a szöges ellentétét gondolják. Itt az idő, hogy eloszlassuk a kételyeket. Egy biztos, az avart elégetni nem a legkörnyezetbarátabb megoldás, sokkal jobb módszer a komposztálás. De lehet vagy sem a diófalevelet komposztálni? – ebben Megyeri Szabolcs kertészmérnök volt az Agrárszektor segítségére.

A levelet és a fertőzött diót külön kell kezelnünk, mint megoldást igénylő anyagot. A diólevél komposztálásától magas juglon tartalma miatt tartózkodnak a legtöbben, azonban ez nem jelent áthidalhatatlan problémát. Kisebb mennyiséget gond nélkül komposztálhatunk, nagyobb mennyiség esetében, mondjuk koros, nagytermetű fáról lehulló lombnál már érdemes néhány hónapig külön tárolni, ezt követően pedig, a már meglévő komposztunk, barna részeként a megfelelő rétegbe kerülhet

- közölte Megyeri Szabolcs.

A cikk folytatás az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

diófalevél

ősz

avar

avarégetés