Így ültess gyümölcsfát ősszel: busás termést hoz a profi kertészek trükkje

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Így ültess gyümölcsfát ősszel: busás termést hoz a profi kertészek trükkje

Ha itt az ősz, arról valakinek a sárguló levelek, a hideg és ködös nyirkos reggelek jutnak eszébe. Másoknak viszont, akiknek van kertjük, a lehullott avar összetakarításán túl az ültetést és a teleltetést jelenti ez az időszak. Hogyan, milyen gyümölcsfákat és bokrokat telepíthetünk a téli fagyok előtt? A HelloVidék a legfontosabb tudnivalókat Kósa Dániel gyümölcs szakirányú kertészmérnökkel gyűjtötte egy csokorba.


 

Mielőtt belekezdünk az ültetés technikáiba, előtte említsük még meg, hogy milyen kiszerelésekben tudunk vásárolni növényeket – tanácsolta a HelloVidék olvasóinak Kósa Dániel kertészmérnök.

Az első és legismertebb, ráadásul a legolcsóbb, de nem feltétlenül a legjobb kategória a szabadgyökerű növény. Jellemzően gyümölcsöket, bogyós termésűeket, rózsákat, díszfákat vásárolhatunk így. Ennek a kategóriának a jellemzője, hogy lombhullást követően kerülnek az üzletekbe, gyökércsomagolva. A csomagolásban a gyökerek körül valamilyen anyag van, főként átnedvesített forgács, mely megakadályozza a gyökerek kiszáradását

- magyarázta a HelloVidéknek a szakember.

A második kategória a földlabdás, vagy drótlabdás növények. Ebbe a kategóriába főként nagyobb méretű dísznövények tartoznak, ritkán lehet így gyümölcsfákat vásárolni. Legjellemzőbbek köztük az örökzöld sövények vagy a szoliter növények, az egymagában álló díszítő növények vagy fenyők, esetleg a nagyobb díszfák.

Ezeket a növényeket a szabad földben termelik, majd az örökzöldek esetében, amikor az átlaghőmérséklet tartósan 20 °C alá csökken, díszfák esetében pedig, ha lehullajtották a leveleiket, szedik ki a földből. Ahogy a nevükben is benne van, a gyökereik földlabdában találhatóak, melyet juta szövettel borítanak, ha szükséges akkor ezt dróthálóval erősítik

- árulta el Kósa Dániel.

Harmadik kategória a konténeresek. Ebben a besorolásban megtalálható minden fajú és fajtájú növény. Gyakorlatilag minden olyan ültetni való, amely tápdús földkeverékbe került elültetésre, az a konténeres növények közé sorolandó.

Árban melyik éri meg jobban?

Elég csak az árudák webes oldalain szétnéznünk, a szabadgyökerű növények tényleg jellemzően jóval olcsóbban beszerezhetőek, mint a konténeres változatok. Az utóbbi időszakban párszáz forintos drágulás a kertészetekben és faárudákban is lehetett, de nagyságrendileg most, 2022 novemberében (webáruházak adatai alapján) a szabadgyökerű növények 2300-4000 forint körül mozognak, míg konténeres változatban legalább kétszeres áron tudjuk őket beszerezni.

Hogyan lássunk neki az ültetésnek?

Kósa Dániel tanácsa szerint az első feladat, ami megelőzi a vásárlást: maga a tervezés. Jó előre döntenünk kell arról, hogy milyen növényt is szeretnénk a kertünkben látni, valamint, hogy milyen kiszerelésben akarjuk azt megvásárolni. Érdemes utánajárni annak is, hogy az adott növényfajnak milyen igényei vannak, ugyanis mindegyik máshol érzi jól magát. Itt figyelembe kell vennünk a talajigényét is: mit kedvel, mennyi a vízszükséglete, mennyi csapadékra van szüksége, valamint azt is, hogy mennyire fagyérzékeny, és hogy bírja a napsütést. A gyümölcsöknél érdemes megkeresnünk, hogy az adott fajtának szüksége van-e porzópárra, hogy bőségesen ellásson minket gyümölccsel.

Amikor megbizonyosodtunk arról, hogy jó helyen lesz a kertben, akkor meg is vehetjük az áhított növényt. Foghatjuk a szerszámokat, és nekiállhatunk a munkának!

- tette hozzá a szakember.

Az ültetőgödör kiásása, illetve trágyázása is nagyon fontos

Kósa Dániel szerint az ültetőgödör mérete kulcsfontosságú. Akkor jó a gödör, ha nagyobb növényeknél 1mx1mx1m-es, kisebbeknél elég a 0,5mx0,5mx0,5m. Elsőre nagynak tűnhet ez a méret, de a szakember szerint érdemes betartani ezt az aranyszabályt is:

Az első indok, amiért érdemes nagyobb gödröt ásnunk, hogy így ezen a területen is átmozgatjuk a talajt, amivel könnyebb utat biztosítunk a gyökereknek. Továbbá az átmozgatott talajból ki tudjuk szedni – ha vannak - a nagyobb köveket, kőzetdarabokat. Amikor ki lett ásva a gödrünk, akkor következik a trágyával, illetve virágfölddel való keverés. A trágya esetében be kell tartani azt az aranyszabályt, hogy a talaj százalékos arányát tekintve a 25%ot ne haladja meg. Ezt azért kell betartanunk, mert a túlzott tápanyag is ugyan olyan toxikus hatással van a gyökerekre, mint ha ténylegesen valami méreg lenne a talajban. Ha nem áll rendelkezésre trágya, de komposztálunk, az is egy megfelelő módszer lehet a tápanyagok utánpótlására. Komposzt, illetve virágföld esetében nem kell semmilyen arányt betartani. A virágföld inkább a talaj víztartó képességének, illetve kötöttségének javítása szempontjából fontos

- közölte a szakember.

Amikor összekevertük a trágyát a kiásott talajjal akkor utána be lehet ültetni a csemeténket. Szabadgyökerű csemete esetében a gyökérvégeket vissza kell metszenünk, mert minden metszés növekedést serkentő hatású.

Kósa Dániel szerint a földlabdás növényeknél egyszerűbb a feladatunk, ugyanis itt csak behelyezzük a növényt a gödörbe, azt szem előtt tartva, hogy sem a jutaszövetet sem a drótot nem szabad, sőt tilos eltávolítani a földlabdáról, mivel ezek tartják össze a gyökereket körülvevő földet, mely hiányában szétomlik a gömb és sérül a gyökérzet. Nem kell megijedni, mert a juta (illetve a drót is) 2-5 hónap alatt lebomlik. A konténeres kiszerelésnél le kell szedni a műanyag cserepet, és már lehet is betenni a kiásott helyre. Mindhárom fajta ültetésénél fontos a jó tömörítés, valamint az alapos öntözés.

A szakember szerint figyelembe kell venni azt is, hogy az utóbbi években elég enyhék a telek. Ilyenkor oda kell figyelni, és ha kell, meg kell öntözni a friss ültetést, hogy a gyökerek ne száradjanak el. A szabadgyökerű csemeték gyökérmetszése mellett kritikus pont a korona metszése is, amelyet sokkal drasztikusabban kell elvégeznünk, mint a gyökerekét!

Erre pluszban érdemes figyelni!

Ha a gyökereket megmetszettük, semmi más dolgunk nincsen, elkezdjük feltölteni a gödröt, közben folyamatosan körkörösen tömörítjük a földet. Fontos vigyázni, nehogy eltörjük a gyökereket!

Ha végeztünk, ne felejtsük a fát megöntözni! Rakhatunk mellé karókat, kiköthetjük, hogy a szél se károsítsa, de nem feltétlenül szükséges.

Alapszerszámok és a 2022-es árak

Az ültetéshez szükségünk lesz egy ásóra és lapátra. Lássuk csak, mennyiért lehet ezeket az online webshopokba beszerezni (online webáruházban:

  • KARBONACÉL ÁSÓ 150 CM Megerősített kerti szerszám fanyéllel: 4 900 – 6000 Ft
  • KARBONACÉL LAPÁT 150 CM Megerősített kerti szerszám hőkezelt fanyéllel: 3500 – 7000 ft

A metszőolló esetében sokkal nagyobb árban a szórás, nem véletlenül mondják azt, hogy ez a szerszám a kertész egyik legjobb barátja. Fontos munkaeszköz, amelynek minden kerti szerszámosládában ott a helye. Sokan éveken át keresik a minőséget, mégis egész készletük van a silányabb típusokból. Pedig egy jófajta eszköz megkönnyíti a kertészkedő életét, gyorsítja a munkáját. Nézzük, hogyan találhatja meg Ön is a tökéletes metszőollót!

A profi metszőollók manapság – online áruházak kínálatát elnézve - 20 ezer forintnál kezdődnek, de lehet pár ezer forintosakat is beszerezni. Aki egy nap 200-300 vágást végez, az viszont már nagyon megérzi a különbséget a különböző árkategóriájú metszőollók között.

A jó minőségű metszőolló ismérve pedig, hogy könnyű, ergonomikus, minden alkatrésze cserélhető, balesetmentes és gyors munkát, valamint sima, roncsolásmentes növényi metszéslapokat nyújt. Ezért alapvető követelmény vásárláskor, hogy az eszköz ne csak a használat, hanem a használója szempontjából is tökéletes legyen. Ehhez nélkülözhetetlen egy éles, megfelelő penge, ami nem kopik hamar. Emellett ergonomikusan kialakított nyelek a kényelmes fogásért, és prémium anyaghasználat a tartósságért.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ültetés

gyümölcsfa

téli ültetés

szabadgyökerű fa

konténetes fa